Stichting Winter Marathon

Novilon Alternatieve Elfstedentocht Weissensee 2000

Techendorf, Oostenrijk, 25 januari 2000.

De twaalfde Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee, georganiseerd door de Stichting Winter Marathon (SWM), staat ook dit jaar weer volop in de belangstelling. Vele honderden wedstrijdrijders/sters en ruim vierduizend toerschaatsers hebben zich de afgelopen maanden gemeld bij de SWM.

Succes is nooit van te voren verzekerd. Maar wie vandaag (25 januari) een blik over de bevroren Weissensee werpt, kan niet anders tot de conclusie komen, dat de voortekenen goed zijn. Het grote meer is voorzien van een schitterende 'plaat ijs'. Dat is precies waar de wedstrijd- en toerrijders de laatste maanden naar verlangen: ruimte en natuurijs. De organisatie hoopt eigenlijk nog op een beetje sneeuw, dat maakt het uitzetten van het traject een stuk eenvoudiger. De Weissensee ligt er nu schitterend bij, maar de strijd tegen de elementen kan beginnen. Want de Weissensee oogt vaak vriendelijk, maar de natuur kan ook meedogenloos zijn. Dat hebben we vorig jaar ervaren.

De primeur van het eerste grote schaatsevenement in de nieuwe eeuw is op zaterdag 29 januari. Dan organiseert de SWM in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs. De laatste jaren werd deze titelstrijd georganiseerd door de AGM op de Plansee. De afgelopen twee jaar moest men door de slechte ijsconditie op de Plansee noodgedwongen al uitwijken naar de Weissensee. Nu is de SWM zelf organisator i.s.m. de KNSB.
Het slot van een week schaatsplezier en topsport op het op 960 meter hoog gelegen bergmeer in Karinthië is op zaterdag 5 februari, wanneer de 'kanonnen' in alle vroegte van start gaan voor hun wedstrijd over 200 kilometer.

De Alternatieve Elfstedentocht met als hoofdsponsor Novilon is het grootste schaatsevenement ter wereld buiten Nederland en het op één na grootste schaatsevenement aller tijden als we Nederland ook mee rekenen. Alleen de echte Friese Elfstedentocht is qua omvang groter. De SWM streeft er overigens niet naar het Friese topevenement te verdringen.
Om het schaatslegioen - de kurk waarop de SWM drijft - ook de komende jaren van dienst te kunnen zijn, heeft de SWM voor de organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee met de lokale overheid een contract tot en met 2011 gesloten.

KANSHEBBERS

De kanshebbers voor "de 200 kilometer" op de Weissensee hebben zich al gemeld. Henk Angenent, de winnaar van de Friese Elfstedentocht in 1997, is in vorm; hij won de competitiewedstrijd op 2 januari. Angenent is getergd door die 'lastige horzel', Heideman en hem het leven zuur maakt in de competitie. Als hij de kans krijgt om Heideman 'uit te wonen' zal Angenent dat zeker niet nalaten. Met zijn vechtlust en karakter zal hem dat zeker lukken.

Dan de populaire Erik Hulzebosch. Vorig jaar heeft hij nauwelijks iets gepresteerd op natuurijs. Het produceren van carnavalskrakers vond hij belangrijker. Maar Hulzebosch beseft kennelijk, dat er in de nieuwe eeuw sportief eens het nodige moet worden gepresteerd. Hij won de competitiewedstrijd op 8 januari in Amsterdam en dat is het bewijs dat Hulzebosch de laatste weken serieus met zijn sport is bezig geweest. Peter de Vries - hij won tot nu toe als enige twee keer op de Weissensee - uit Heerenveen is altijd favoriet. In dat rijtje moet ook de Brabander Arnold Stam worden genoemd en niet te vergeten Rob van Meggelen, Miel Rozendaal, Hans Pieterse en Ruud Borst. Wat doet Jan-Maarten Heideman, de beul van de competitie? Zet hij al zijn troeven in op de eindzege van de competitie of heeft de Wehkamp-rijder ook zijn trainingen aangepast voor de 200 kilometer wedstrijd. Een 200 kilometer wedstrijd blijft gelukkig onberekenbaar. In elk geval zal Peter Baars - de winnaar van 1999 - het moeilijk krijgen om zijn prestatie te herhalen.

Het staat nu dus al vast, dat het een ongemeen fel en hard gevecht zal worden. Hopelijk zal de natuur hen een handje helpen. Het mag best een heroïsch gevecht worden. Man tegen man en tegen de weersomstandigheden. Voor de ploegen gelden naast de sportieve successen, zeer zeker ook de sponsorbelangen. Een aantal formaties greep tot nu toe naast de hoofdprijzen en veel rijders zijn al kansloos voor de competitiezege. Grootverdiener tot nu toe was Heideman, die de zesdaagse won en het Nederlands kampioenschap op kunstijs. Om de financiering en de contracten voor volgend jaar veilig te stellen, moet er worden gescoord. Op de Weissensee - waar volgens de traditie de eerste onderhandelingen voor het nieuwe seizoen worden afgerond - liggen twee uitgelezen kansen om te scoren:
het open NK en de Novilon Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer.

Het programma Weissensee 2000.

zaterdag 29 januari: Open Nederlands Kampioenschap

zondag 30 januari: Eerste grote toertocht: 1700 deelnemers

maandag 31 januari: AGM marathon

dinsdag 1 februari: 1e dag Ronde van Oostenrijk, tijdrit voor de wedstrijdrijders en de snelle toer.

woensdag 2 februari: 200 km. voor de snelle toerrijders

donderdag 3 februari: 2e dag Ronde van Oostenrijk voor wedstrijdrijders en de snelle toer. 's Morgens een criterium en 's middags een afvalwedstrijd

vrijdag 4 februari: Tweede grote toertocht: 1700 deelnemers.

zaterdag 5 februari: De Alternatieve Elfstedentocht 200 km voor de wedstrijdrijders.

De Ronde van Oostenrijk is een klassement voor de snelle toerrijders, veteranen, dames en heren (A- en B-rijders). Ook de 200 kilometerwedstrijd telt mee voor het klassement.

SWM (25-01-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl