Achtste cupzege voor Heideman; ook Gretha Smit wint opnieuw

Ook de 16e Unox-Cup marathon is geeindigd in een overwinning voor Jan Maarten Heideman. De Wehkamp-rijder reed ook nu weer tot het einde toe goed van voren en was vervolgens de sterkste in de eindsprint.
In de marathon van Haarlem, die over150 ronden ging waardoor er extra bonuspunten te verdienen waren, bleef het peloton lang bijeen. Pas in de slotfase lukte het een groep van 20 rijders - met daarin de volledige top van het klassement - om weg te komen en een ronde voorsprong te nemen. Op de finishlijn had Heideman enkele meters voorsprong op Peter de Vries (2e) en Rob van Meggelen (3e). Henk Angenent werd zoals zo vaak dit seizoen uitgeroepen tot de meest strijdlustige rijder.

Bij de dames ging de zege naar Gretha Smit, die hiermee haar derde cupzege binnenhaalde. In de finale reed ze twee ronden voor het einde weg uit peloton en had op de streep nog net voldoende over om voor Janny Zonderland (2e) en Sandra de Ronde te finishen (3e). In het klassement gaat Smit nu aan de leiding met 4.2 punt voorsprong op Sandra de Ronde.

De veteranenwedstrijd eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Piet Lagerweij. Rein Jonker blijft leider in het tussenklassement.

Uitslagen: Heren A, Dames en Veteranen

Jan Zwanenburg (22-01-00)

Heideman weer de sterkste

Jan Maarten Heideman is haast niet te stoppen. Zaterdagavond zegevierde hij op vertrouwde wijze in de zestiende marathonwedstrijd van de KNSB-competitie in Haarlem. Het was alweer zijn dertiende zege dit seizoen. De schaatsers waren met hun gedachten al bij natuurijs. Met een aantal vriesnachten in het vooruitzicht behoort de traditionele wedstrijd op de ondergespoten sintelbaan van Veenoord de komende dagen ineens tot de mogelijkheden. Zaterdag begint het peloton in elk geval aan het grote werk op buitenijs als de Open Nederlandse kampioenschappen op de Oostenrijkse Weissensee worden gehouden.
Heideman toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van twintig man. Peter de Vries en Rob van Meggelen werden tweede en derde. Heideman heeft met nog vier etappes te gaan het record van Emiel Hopman binnen handbereik. 'De Hulk' uit 't Zand won in het seizoen 1983-'84 vijftien wedstrijden.
De verlengde marathon over 150 ronden was zwaar. Harde wind en stroef ijs maakten het extra moeilijk voor de schaatsers. Tot honderd ronden bleef het peloton nagenoeg bijeen. Toen haakte Marnix ten Kortenaar af. De scheikundige, die vorig weekeinde op het EK allround in Hamar voor Oostenrijk op de tiende plaats eindigde, reed dit seizoen zijn vierde marathon. ,,Dit werk moet je niet onderschatten. Ik heb onderweg scheel van ellende gezien. Ik vraag me af of marathonschaatsen wel zo verantwoord voor de gezondheid is. Meer dan een uur rijden met 175 hartslagen per minuut is erg belastend.''
Op het Haarlemse kunstijs waren bonuspunten te verdienen. Dat werkte motiverend. Vooral in de slotfase ijlden de rijders hard over de piste. Met nog veertig ronden te gaan ringeloorden twintig schaatsers het peloton. Alle klassementstoppers waren in de omvangrijke kopgroep vertegenwoordigd. De vluchters gaven elkaar in het verdere verloop van de koers geen ruimte. Dat was voor Heideman gunstig. ,,Andere ploegen knapten het vuile werk voor me op. Ik werd mooi voor de eindsprint in stelling gebracht. Op het laatste rechte stuk kon ik iedereen voorbij schaatsen.''
Peter de Vries, die voor de tweede achtereenvolgde keer tweede werd, maakte een diepe buiging voor Heideman. ,,Die jongen is verreweg de beste. Hij verschuilt zich niet in een wedstrijd, rijdt gaten dicht en zit bijna in elke ontsnapping. Zonder Heideman rijdt niemand weg. Hij is de meeste complete rijder van het peloton.''