Chaos in de bocht bij valpartij (door Jan van Oosterom)

Hallo,

Zoals jullie wel gelezen of gehoord hebben ben ik gisteren tijdens de marathon in Deventer gevallen en heb een scheenbeenwond opgelopen. Voor de duidelijkheid de valpartij had NIETS met het slechte ijs van begin deze week te maken. Het ijs was goed en in de eerste paar ronden demarreerde Jan Maarten Heideman om zijn collega's die als toeschouwer aanwezig waren iets om te juichen te geven.

Ik hield me rustig de eerst paar ronden, ik had me voorgenomen veel krachten te sparen voor de finale. Ik zakte wat ver naar achteren in het peloton en toen ik Henk Angenent naar voren zag schieten ging ik achter hem aan. Ik reed in de 2e rij een paar plekken achter Henk met volle vaart op de bocht na de finish af. Daar zag ik plots dat Fausto op het ijs liggend tegen de rij-richting in op mij en de andere schaatsers af kwam. (later bleek dat hij na zijn val terug geveerd was op de lucht kussens.) Dit was een hele rare gewaarwording, normaal als er iemand valt is de eerst reflex dat je naar binnen probeert te snijden de bocht in omdat de vallende rijder naar buiten schiet. Dit deed ik dus ook maar voor dat ik het wist vlogen rechts van mij 2 schaatser over Fausto heen er kort er na vloog ik door de lucht en maakte een koprol over Fausto heen. Vervolgens gleed ik door richting de kussens waar al 2 rijders net voor mij in terecht waren gekomen. Daar vloog ik dus recht op af.....

Na een tochtje via de EHBO kamer (waar dokter Jan Brouwer eerste hulp verleende) en ziekenhuis voor een zooi (ik heb ze niet geteld) hechtingen in m'n been (ook een stel onderhuidse in m'n scheenbeenvlies) prijs ik mezelf gelukkig dat ik er nog relatief goed vanaf ben gekomen. Ik moet mijn been voorlopig omhoog houden om infecties te voorkomen.

Ik kan mezelf wel voor de kop slaan dat ik zonder scheenbeschermers reed (dat doe ik al 't hele seizoen). Ik hoop dan ook dat de KNSB ze snel verplicht maakt zodat stomkoppen als ik tegen zichzelf beschermd worden.Overigens moet gezegd worden dat scheenbeschermers niet heilig zijn, want Fausto werd net onder/naast zijn knie geraakt (waar dus geen scheenbeschermer zit) en vorige week liep Arjan Mombarg ook een wond op net onder zijn scheenbeschermer die ook gehecht moest worden. De week er voor had hij ook een wond door een schaats die dwars door zijn scheenbeschermerwas gegaan. (Je begint bijna aan de bescherming die short trackers dragen te denken).

Toen ploegleider Jan-Wiebe Last mij van het ziekenhuis op kwam halen was een van de eerst dingen die ik vroeg "en, wie heeft er gewonnen?", Ploegmaat Jan Maarten Heideman had weer gewonnen!

Ik hoop dat de verwondingen van Fausto ook mee vallen en dat we beiden snel weer op de schaats staan.

Jan van Oosterom (20-01-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl