Heideman wint bloederige marathon; zege bij dames voor Petra de Boer

De 15e marathon om de KNSB-beker leverde woensdag extra werk voor chirurgen op. Drie schaatsers raakten in het begin van de race door een val geblesseerd. Diepe snijwonden moesten worden gehecht in een ziekenhuis. Verdriet en vreugde gingen vervolgens hand in hand. Jan Maarten Heideman werd winnaar van de bloederige race. Het was zijn twaalfde seizoenszege.
De schrik zat er goed in. Amper begonnen aan hun opwarmronde viel een groepje van zeven rijders keihard op het ijs. Fausto de Marreiros (diepe vleeswond aan zijn knie) en Jan van Oosterom (snijwond aan zijn scheenbeen) werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Een ander slachtoffer, Harry Kuipers, kon met pleisters op zijn arm de wedstrijd vanaf de tribune volgen. De wedstrijd werd meteen onderbroken om eerste hulp te verlenen. De wedstrijdleiding besloot na de zware valpartij tot een herstart. Bij het incident waren zeven rijders betrokken.

Een boeiende race werd het door het incident niet. Pas na 75 van de 100 ronden trok het peloton de gashendel open. Aanvallen van Henk Angenent, Peter de Vries en Rob van Meggelen zorgden voor spektakel in de slotfase. Maar de klassementstoppers gaven elkaar geen ruimte, zodat de massasprint onvermijdelijk werd.
Door zijn zege verstevigde Heideman zijn leiderspositie aanzienlijk. De fysiotherapeut uit Oldebroek heeft nu 19 punten voorsprong op Peter de Vries, de nummer twee in het klassement. Heideman had het op zijn thuisbaan niet gemakkelijk gehad. Hij voelde een zware druk op zijn schouders. ,,Dat kwam door al die collega's van me. Zij waren hier massaal naar toe gekomen. Even als mijn andere fans.''
De wedstrijd paste overigens precies in zijn straatje. Hoog tempo, weinig ontsnappingen en een massasprint. Een koud kunstje dus voor hem in Deventer. Heideman heeft dit seizoen nog twee doelen voor ogen. Een recordserie van Emiel Hopman (15 overwinningen) verbeteren en de wedstrijden op het Oostenrijkse natuurijs winnen.

Bij dames ging de zege in de elfde marathon voor de KNSB-beker naar Petra de Boer. De schaatsster uit Amsterdam had met Gretha Smit een ronde voorsprong genomen op het peloton en was in de spurt het snelste. De eindsprint van de grote groep werd gewonnen door Sandra de Ronde, die in de algemene rangschikking de eerste plaats kwijtraakte aan Smit.

Nico Vuurens nam in zijn eentje een ronde voorsprong bij de B-rijders en zorgde er met zijn overwinning voor dat Andres Landman deze keer 'slechts' tweede kon worden.

Uitslagen: Heren A, Dames en Heren B

ANP (19-01-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl