Erik Hulzebosch en Janny Zonderland winnen in Amsterdam

Erik Hulzebosch is in Amsterdam winnaar geworden van de Amsterdamsche IJsclub Bokaal. In een boeiende wedstrijd won hij de eindsprint van 9 overgebleven koplopers van een groep van 18 man met twee rondes voorsprong.
Na een aantal ontsnappingspogingen in het begin van de wedstrijd ontstond er halfweg koers een kopgroep van 16 man. Klassementsleider Heideman en René Ruitenberg zaten hier meteen bij, maar andere toppers als Angenent, de Vries, van der Veen, van Meggelen en Borst konden pas na een gezamenlijke aktie later aansluiting vinden. Uiteindelijk dubbelden 22 rijders het peloton voor de eerste maal.
De rijders gunden vervolgens de jury geen rust want voordat de laatste rijders van de eerste groep waren aangesloten ontstond er al weer een grote groep van ongeveer 30 rijders, die afstand namen van de rest van het peloton. Met z'n allen slaagden ze erin om wederom het peloton een ronde in te halen, waardoor er in de slotfase 18 man met 2 rondes en 13 man met 1 ronde voorsprong waren.
In de extra 10 finale-ronden hielden Angenent en Heideman elkaar zo in de gaten dat er 9 andere rijders 100 meter voorsprong op konden bouwen en de wedstrijd konden beslissen. Erik Hulzebosch, die tijdens de zesdaagse zijn eerste kunstijszege pakte, slaagde er hierbij in om wederom toe te slaan door Peter de Vries (2e) en Hans Pieterse (3e) in de sprint te verslaan. De nummer 2 van het klassement, Miel Rozendaal, moest wegens griep de wedstrijd vroegtijdig verlaten, zodat de leidende positie van Jan-Maarten Heideman niet in gevaar kwam.

Bij de dames is de strijd om de Unox-Cup na het uitvallen van Jenita Hulzebosch weer helemaal open. Janny Zonderland profiteerde hiervan door de eerste te zijn die de Smit-hegemonie doorbrak. In de eindsprint van het peloton was ze te snel voor Sandra de Ronde en Gretha Smit. Jenita Hulzebosch staat nog wel eerste in het klassement, maar Sandra de Ronde heeft met haar tweede plaats de meeste kans om haar volgende week te passeren.

Bij de B-rijders reed Andres Landman weer als vanouds. Van een kopgroep van 17 man met een ronde voorsprong was hij in de slotfase voor iedereen te sterk en boekte daarmee zijn 9e overwinning.

Uitslagen: Heren A, Dames en Heren B

Jan Zwanenburg (08-01-00)

Hulzebosch boekt tweede kunstijszege

Hij wist zich even geen houding te geven. Direct na de twaalfde schaatsmarathon van de KNSB/Unox-competitie begon Erik Hulzebosch te twijfelen of hij daadwerkelijk gewonnen had. ,,Ik dacht: ik moet nog een rondje. Toen iedereen achter me stopte, snapte ik er niets van.'' Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan toonde Hulzebosch zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negen man. Peter de Vries en Hans Pieterse werden tweede en derde. Jan Maarten Heideman finishte als tiende en blijft leider in het klassement.
Hulzebosch, in het marathonpeloton zeer gewaardeerd om een tong die minstens even rap is als zijn benen, raakte maar niet uitgepraat na zijn tweede seizoenzege. Bij de speaker moest hij om zichzelf lachen. ,,Ik kan niet goed tellen.''De reactie daarop van Peter de Vries deed het bij de vierduizend toeschouwers nog beter. ,,Klopt, je hebt een rondje te weinig gereden.''
Op kunstijs schaatst Hulzebosch dit seizoen beter dan ooit tevoren. Volgens de Nefit-rijder uit Gramsbergen is dat een gevolg van een andere trainingsaanpak. ,,Ik heb veel meer en harder getraind dan voorgaande jaren. Maar het belangrijkste daarbij is dat ik technisch veel beter ben gaan schaatsen. Dat heb ik te danken aan onze trainer Gerard Kemkers. Die man heeft oog voor hoe het moet. Hij is de beste trainer van de wereld.''
Hulzebosch kende de afgelopen weken geen beste periode. Hij won half december de derde etappe van de zesdaagse en kreeg daarna een terugslag. ,,Ik had het te druk met huishoudelijk werk en andere dingen. Mijn vrouw Jentita brak bij een val in de zesdaagse haar enkel. Daarvoor won ze bijna elke wedstrijd. Gelukkig gaat het weer beter met haar. Ik hoop dat ze volgend seizoen weer kan schaatsen.''
De wedstrijd in Amsterdam was een enerverende. Halfweg koers dubbelden 22 schaatsers het peloton. Korte tijd later herhaalden achttien rijders uit de omvangrijke groep nog eens die stunt. Behalve Miel Rozendaal, die door griep uitviel, waren alle klassementstoppers in de frontlinie vertegenwoordigd. In de finale ontsnapten negen man uit de kopgroep. Hulzebosch nam drie ronden voor het eind de koppositie en gaf die niet meer uit handen. Op de finishlijn had Hulzebosch zo'n twintig meter voorsprong op Peter de Vries.