SWM ziet af van kort geding

De Stichting Wintermarathon (SWM) ziet af van een kort geding tegen de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond. De organisator van de alternatieve Elfstedentocht in Japan raakte onlangs in conflict met de schaatsbond, nadat de Japanse schaatsklassieker van de officiële agenda was geschrapt.
De wedstrijd zou tegelijkertijd met de Finse alternatieve Elfstedentocht op 26 februari gehouden worden. De Finse race bleef daarentegen wel op de kalender staan en behield derhalve de officiële wedstrijdstatus. Voorzitter Aart Koopmans van de SWM wilde via een kort geding dezelfde erkenning voor zijn rit in Japan. Die heeft hij woensdag van de KNSB-directeur Gert Koudijs gekregen.
De Nederlandse marathonrijders kunnen nu zonder problemen in het Japanse Akan van start gaan. Koudijs: ,,De wedstrijdschaatsers mogen zelf beslissen naar welk evenement zij willen afreizen. Deelnemers in Japan worden absoluut niet geschorst.'' De ploeg van Elfstedenwinnaar Henk Angenent had de reis naar Japan al geboekt maar overwoog, na de commotie tussen de SWM en de KNSB, om de trip te annuleren.

ANP (05-01-00)


Koopmans trekt dreiging kort geding in

De heer Aart Koopmans van de Stichting Winter Marathon heeft zijn dreiging met een kort geding tegen de KNSB ingetrokken. Dit is het resultaat van een telefonisch overleg, woensdagavond 5 januari, dat KNSB-directeur Gert Koudijs met hem had.

Aanleiding voor de commotie ligt in de omstandigheid dat op zaterdag 26 februari a.s. in Finland de Alternatieve 11-Stedentocht plaatsvindt en dat de heer Koopmans op gelijke datum een marathonevenement in Japan organiseert. Een samenloop die overigens door beide partijen betreurd wordt.

Voor de KNSB is er geen aanleiding om de Alternatieve 11-Stedentocht in Finland "in bescherming te nemen". Marathonrijders moeten zelf een keuze maken aan welk evenement ze de voorkeur geven voor.

De verwachting is dat het marathonpeloton zal kiezen voor deelname aan de Alternatieve 11-stedentocht. Dit evenement, dat voor het 24e jaar in Finland georganiseerd wordt, wordt dit jaar voor het eerst ook door UNOX gesponsord en zal worden uitgezonden door NOS Studio Sport.

De KNSB betreurt het dat de heer Koopmans het nodig achtte op deze wijze de publiciteit te zoeken. Juist omdat met betrekking tot de organisatie van het Open Nederlands Kampioenschap Marathon op de Weissensee in Oostenrijk een samenwerking tussen Koopmans en de KNSB aan het ontstaan is.

KNSB (05-01-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl