Henk Angenent wint eerste marathon in 2000

Henk Angent schudde op de tweede dag van 2000 alle frustraties van zich af en won op overtuigende wijze de Nieuwjaarsmarathon in Thialf.
Na circa 30 ronden was hij het zelf die de beslissende ontsnapping forceerde. Hij kreeg in eerste instantie drie man met zich mee en vervolgens slaagden er nog eens vier man in om hem te volgen. De groep van acht, waarin toppers als Heideman, Rozendaal, Ruitenberg en Borst ontbraken, dubbelde vervolgens het peloton vrij gemakkelijk. De koers werd daarna volledig gecontroleerd door met name Angenent zelf.
In de finale wachtte Angenent de eindsprint niet af, maar demarreerde vier ronden voor het einde uit de groep. Een laatste poging van Rob van Meggelen om hem te achterhalen strandde door een valpartij, waardoor Angenent met gebalde vuisten solo de finish kon passeren. Peter de Vries won de sprint van de achtervolgers, voor Bertjan van der Veen en Jeroen de Vries.
Jan Maarten Heideman werd in de sprint van het peloton geklopt door Miel Rozendaal en Erik Hulzebosch, maar behield met een elfde plaats wel de leiding in het klassement.

Bij de B-rijders ging na het kampioenschap van vorige week ook vandaag de dagzege naar Casper Helling. In de eindsprint was hij te sterk voor Andres Landman, die met acht overwinningen wel de leider bleef in het klassement.

De zege bij de veteranen ging voor de tweede keer dit seizoen naar Piet Lagerweij. Jannes Kadijk bleef klassementsleider.

Uitslagen: Heren A, Heren B en Veteranen

Jan Zwanenburg (02-01-00)

 


Angenent ouderwets op dreef

Een tactisch genie is Henk Angenent nooit geweest. Bij de start van een schaatsmarathon gaat meestal zijn verstand op nul en beukt hij net zolang door totdat zijn concurrenten scheel zien van ellende. Tijdens de elfde wedstrijd van de KNSB-competitie zondag in Heerenveen trok de winnaar van de laatste Elfstedentocht ouderwets van leer. Hij reed het peloton en vervolgens ook de kopgroep van acht man aan flarden.
In de slotronden soleerde hij ver voor Peter de Vries en Bertjan van der Veen, die respectievelijk als tweede en derde eindigden. Het was de tweede zege van Angenent dit seizoen en de elfde uit zijn carrière. Twee keer schaatste hij solo naar de overwinning. ,,Natuurlijk zijn dat de mooiste zeges. Je voelt je dan superieur. Dat had ik vandaag ook.''
De wedstrijd over honderd ronden op het recordijs van Thialf kende een merkwaardig begin. Klassementsleider Jan Maarten Heideman weigerde eindelijk eens een keer passief te schaatsen. De kersverse Nederlands kampioen waagde zich dit seizoen zelden aan een ontsnapping. Desondanks boekte de resultaatschaatser negen seizoenzeges. In Heerenveen koos Heideman voor de aanval. ,,Het was een experiment. Dat winnen van een eindsprint gaat ook vervelen.'' Heideman moest de vroege inspanning met een zware inzinking bekopen. Hij had geen brandstof meer toen Angenent na zeventien ronden zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop liet. Angenent, die dit seizoen keer op keer door Heideman in de eindsprint werd verslagen, raakte bevrijd van zijn kwelgeest. Zeven rijders volgden het spoor van 's lands beroemdste spruitjeskweker.
De kopgroep met Van der Veen, Van Meggelen, Van Oosterom, Groenendal, Winters, Peter en Jeroen de Vries slaagde in haar opzet: een voorsprong van 400 meter op de rest van het peloton. Voor de achterblijvers was het pleit al vroeg in de wedstrijd beslecht. De koplopers controleerden de koers vervolgens voorbeeldig, zodat niemand meer ruimte kreeg. Via een krachtsinspanning die zelfs voor marathonbegrippen als uniek kan worden beschouwd, trok Angenent de overwinning naar zich toe. Vijf ronden voor het eind perste de Frisia-rijder de laatste demarrage uit het tanige lijf.
Een georganiseerde reactie bleef uit. ,,Waarom al dat vertoon van macht? Ik durfde het niet op de sprint aan te laten komen. Ik had wat problemen met de veer van mijn linker klapschaats. Gelukkig heb ik Heideman eindelijk eens ver in de schaduw gezet. Ik weet nu dat hij kwetsbaar is. Deze overwinning heeft mij veel zelfvertrouwen voor de rest van het seizoen gegeven. Ik ben voor het klassement zeker nog lang niet kansloos'', aldus Angenent, die vorig jaar de KNSB-cup won.

ANP (02-01-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl