Essent Nederlandse Kampioenschappen - 8 januari 2006 - Den Haag

Uitslagen: Veteranen - Heren B - Heren A - Dames


Smit en Van der Wal veroveren Nederlandse kunstijstitels

Topskeeleraars ook de besten bij marathonschaatsen

Arjan Smit uit Nijeveen is in Den Haag de nieuwe Nederlandse Kampioen op kunstijs geworden. Smit, die al zeven maal op rij de nationale skeelertitel veroverde, was de sterkste van een kopgroep van 17 rijders, die pas aan het eind van de wedstrijd was ontstaan. Smit klopte in de eindsprint hiervan verrassend Jan Maarten Heideman, die tweede werd. Joost Vink verbaasde iedereen en vooral zichzelf door de derde plaats voor zich op te eisen. Ook bij de dames was het een skeelertopper die de titel greep. Foske Tamar van der Wal bleef Danielle Bekkering (2e) en Elma de Vries (3e) de baas in de lange eindsprint van een kopgroep van 13 rijdsters met een ronde voorsprong.

Juist toen de wedstrijd om de nationale titel beslist leek te gaan worden in een massasprint, ontstond er een kopgroep van 18 rijders die dit wist te voorkomen. Vrijwel alle kanshebbers op de titel waren hierin vertegenwoordigd, alleen Ingmar Berga had de beslissende slag gemist. De vele eerdere ontsnappingen waren op niets uitgelopen. Kurt Wubben leek na 50 rondes solo een ronde voorsprong te gaan behalen, nadat hij samen met Sandor Stuut was ontsnapt en alleen doorging toen Stuut moest passen. Peter Baars zorgde er echter op kop van het peloton voor dat ook Wubben zijn poging moest staken. Maar met nog 25 rondes te gaan ontstond de beslissende ontsnapping dus alsnog. In eerste instantie reden ruim 10 rijders bij het peloton vandaan, maar enkele anderen, waaronder Arjan Smit, onderkenden tijdig het gevaar en wisten alsnog aansluiting bij de kopgroep te vinden. Lange tijd bleef de afstand tussen de kopgroep en het peloton een halve ronde en was er ook binnen de kopgroep twijfel over het achterhalen ervan. De 10 extra rondes die dat betekende zouden namelijk zowel een voordeel als een nadeel op kunnen leveren. Bertjan van der Veen zorgde er uiteindelijk voor dat de ronde voorsprong er toch kwam, maar uitgerekend de titelhouder moest dit later bekopen toen hij tempo niet meer kon volgen. In de finale van de kopgroep was het Heideman zelf die Miel Rozendaal tot de orde riep. Wellicht kwam hij hierdoor in de eindsprint net te kort om de bekeken rijdende Arjan Smit van zijn eerste nationale marathonschaatstitel af te houden. Joost Vink, die vanaf het begin van de wedstrijd al opvallend actief was, sprintte verdienstelijk naar de derde plaats.

Ook in de dameswedstrijd ontstond er halfweg koers een beslissende kopgroep met daarin vrijwel alle favorietes, waaronder het complete DSB-team. De groep achterhaalde het peloton en de winnares moest dus komen uit deze groep van 13 rijdsters. In de finale was het Kitty Meeth die alleen de aanval koos. De reactie bleef lange tijd achterwege, maar Foske Tamar van der Wal zette anderhalve ronde voor het einde de achtervolging in. Ze achterhaalde Meeth met in haar kielzog Danielle Bekkering en Elma de Vries. Geen van beiden slaagde er echter in de sterke Van der Wal nog in te halen, waardoor de 19-jarige Groningse een nieuwe belangrijke marathonzege op haar conto kon laten bijschrijven.

In de B-divisie was het verrassend Herjan van den Heuvel die zich als nieuwe Nederlandse kampioen mocht laten huldigen. Hij ontsnapte vlak voor het einde uit het peloton samen met Geert Plender, die tweede werd. Emiel Blauw veroverde het brons. Ook Van den Heuvel, Plender en Blauw zijn zeer goede skeeleraars op (inter)nationaal niveau.

Bij de veteranen, die voor deze speciale gelegenheid weer eens met de landelijke rijders hun wedstrijd mochten rijden, ging de titel naar Arjan Bakker uit Gouda. Het zilver ging naar Jurgen Meijer en Sjouke Hellinga keerde met het brons huiswaarts.

Na het kerstreces van ruim 2 weken en dit NK reist het A-peloton deze week af naar Zweden om daar komend weekend deel te nemen aan de onder andere door Henri Ruitenberg georganiseerde natuurijswedstrijden.

Foto's: Harm de Boer

marathonschaatsen.nl, 08-01-06


www.MARATHONSCHAATSEN.nl