Jorrit Bergsma verrast in Alkmaar

Jorrit Bergsma verraste in Alkmaar de gevestigde orde van de marathonschaatsers. Van een kopgroep van 15 rijders, die in de finale helemaal uit elkaar gereden werd, kwam hij als eerste solo over de meet. Miel Rozendaal legde beslag op de tweede plaats en Rene Ruitenberg stond als derde weer eens op het podium. Een eerdere vluchtpoging van een groep van circa 20 rijders werd door het peloton weer tenietgedaan. Bob de Vries (19e) bleef klassementsleider. Bij de dames ontspon zich een tweestrijd tussen Elma de Vries en Mireille Reitsma, welke door eerstgenoemde werd gewonnen. Het tweetal ontsnapte op aangeven van De Vries in de finale uit een kopgroep van 10 dames met een ronde voorsprong. Maria Sterk won de spurt van de achtervolgsters en behield het oranje leiderspak. Ook bij de B-rijders pakten twee duo’s een ronde voorsprong. Van hen bleek Freddie Vloedgraven de sterkste in de eindsprint, voor Johan Elstgeest (2e) en gastrijder Wierd Osinga. Theo Trul werd vierde. Alexis Contin maakte met de 9e plaats zijn rentree in het Nederlandse marathonschaatsen, een plaats voor klassementsleider Rudi Groenendal.