Spitz Sylvan Lake Ice Marathon - 3 maart 2007 - Sylvan Lake (Canada)

Cor van Blaaderen wint 5e editie op Sylvan Lake

Op zaterdag 3 maart werd voor de vijfde keer de Spitz Sylvan Lake Ice Marathon georganiseerd, dit jaar een afstand van 100 km (omdat er zo weinig schaatsers uit Nederland belangstelling hebben). Voor de Noord Amerikanen is 100 km lang genoeg en voor de organisatie is het gemakkelijker. Het weer was prachtig, windstil en volop zon, net als 2 jaar geleden toen de A-rijders op het Sylvan Lake reden. Er was weer heel veel plubliek en er stonden om 9.00 uur zo'n 90 schaatsers aan de start.

Er ontstond al gauw een kopgroep met daarin de broers Egbert en Cor van Bladeren uit Nederland (Ouderkerk aan de Amstel), de broertjes Rolf en Merein van Benthem uit Spruceview, Alberta en Trevor Nelson uit Prince George ,B.C. Het ijs was perfect, de snelheid lag op 33 km per uur. Na ongeveer 65 km brak de kopgroep en moesten Egbert en Rolf de jongere broertjes Cor en Merein laten gaan, samen met Trevor Nelson, die het nog 2 rondjes met deze jonge jongens kon volhouden. Cor van Bladeren en Merein van Benthem lieten het op een eindsprint aankomen, waarin de B-rijder toch net iets meer overhad dan de aspirant B-rijder. Winnaar Cor van Bladeren woont en studeert tijdelijk in Calgary, zijn oudere broer Egbert kwam speciaal voor het schaatsgebeuren op Sylvan Lake en in Calgary (World Cup) over om te schaatsen en te genieten van het mooie Canada.

Bij de dames won Susan uit Edmonton, tweede was Annie Muilwijk uit Lacombe, AB en derde Hillie ten Klooster- Schurer uit Olds, AB. Er was ook een speciale wedstrijd voor de jeugd tot 18 jaar, over een afstand van 25 km. Deze werd gewonnen door Jos van Benthem (14 jaar). Bij de meisjes won Tessa Geurts uit Red Deer (16 jaar). Tweede bij de jongens werd Ronald Angenent, het neefje van Henk Angenent. Ronald woont nog maar 6 weken in Canada en bij het afscheidsfeest kreeg hij een mooi TNT pak van zijn beroemde oom mee, waarin hij zaterdag trots zijn rondjes reed.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement, mede door de ideale omstandigheden en de hulp van vele vrijwilligers. In totaal hebben er weer zo'n 500 mensen onder het Bartlehiem bruggetje door geschaatst, vele "oud Nederlanders" met een brok in hun keel.Meer info: Uitslagen

marathonschaatsen.nl, 06-03-07