Miel Rozendaal wint in Amsterdam

Eerste zege Mireille Reitsma bij dames

Miel Rozendaal heeft in Amsterdam de eerste Essent Cup marathon in 2007 gewonnen. Na een wedstrijd waarin het peloton regelmatig verbrokkeld rondreed was hij uiteindelijk de snelste van een kopgroepje van drie rijders dat zich had losgemaakt uit een overgebleven kopgroep van 18 met een ronde voorsprong. Henk Angenent finishte als tweede en anti-sprinter Tristan Loy moest genoegen nemen met de derde plaats. Cedric Michaud en Douwe de Vries kwamen weer eens met elkaar in aanvaring, waardoor beide puntloos bleven en Jan Maarten Heideman (4e) de eindoverwinning nauwelijks meer kan ontgaan. Bij de dames ging de zege eindelijk eens naar Mireille Reitsma. De altijd aanvallende rijdster  - en daardoor ook leidster in het klassement om de Dick van Gangelen Trofee - was haar acht vluchtgenotes in de finale te snel af. DSB-ploeggenotes Danielle Bekkering en Elma de Vries eindigden op de tweede en derde plaats.

Nu het seizoen naar het einde loopt, lijken de prijzen over de ploegen verdeeld te worden. Ditmaal viel de eer te beurt aan de Time Out-ploeg, die in de persoon van Miel Rozendaal de overwinning naar zich toe trok. Maar cadeau kreeg hij dit zeker niet. De omstandigheden waren verre van gemakkelijk op de buitenbaan van Amsterdam. En hoewel het peloton nog slechts uit de beste 12 ploegen van 4 rijders bestaat, reed het toch niet vaak bij elkaar. Halverwege de wedstrijd slaagden er na een lange ontsnapping 14 rijders in om een groep van circa 20 achterblijvers te achterhalen. Van de overigen die daar tussenin zweefden bleven er uiteindelijk 4 over: Jeroen de Vries, Tristan Loy, Peter Baars en Kurt Wubben.

Pas toen TNT-coach Gauke Nijholt - die na dit seizoen afscheid neemt van het succesvolle team rond Henk Angenent -  vanuit het peloton twee rijders inzette om Wubben aan een ronde voorspong te helpen, slaagde hun missie. Op het moment dat de zo ontstane kopgroep van 18 rijders in aantal groter werd dan het restant, moesten deze rond de 80e ronde de wedstrijd verlaten en ontstond er een smal bezette maar overzichtelijke finale. Angenent, Loy en Rozendaal ontsnapten uit de groep en werden niet meer teruggehaald. Vluchtpogingen van Loy werden vervolgens gepareerd door met name Angenent, waarna Rozendaal vrij simpel naar de winst gleed.

Bij de dames pakte in het einde van de wedstrijd een kopgroep van negen vrouwen een ronde voorsprong. Reitsma sprintte mee met het afsprintende peloton en wist zo bij het ingaan van de finalerondes een flink gat te slaan ten opzichte van haar achtervolgers. Haar voorsprong bleek vervolgens voldoende voor een welverdiende zege.

Uitslagen en Klassementen: Topcompetitie - Dames - Heren A - Heren B