Aart Koopmans Memorial (Finale Grand Prix) - 4 februari 2007 - Weissensee


foto: © Harm de Boer

GP-zeges naar Jens Zwitser en Maria Sterk

Jens Zwitser en Maria Sterk hebben vanmorgen op de Weissensee de Aart Koopmans Memorial gewonnen, de laatste wedstrijd van de Grand Prix cyclus. De Fransman Tristan Loy leek op de overwinning af te stevenen maar kwam vlak voor de finish van de 150 km lange wedstrijd ten val. Hij werd nog wel tweede en daarmee winnaar van het eindklassement. Martijn van Es kwam als derde over de streep.

De finale van de verkorte serie GP-wedstrijden kende een zinderende ontknoping. Tristan Loy had solo een dusdanige voorsprong opgebouwd, die hem normaal gesproken de overwinning op zou leveren. Jens Zwitser en Martijn van Es hadden weliswaar de Fransman in beeld maar het gat leek voor de eindstreep onoverbrugbaar. De solo van Loy had echter de nodige kracht gekost en dat werd hem op het natuurijs van de Weissensee fataal. Hij trapte in een scheur, raakte uit balans, kwam ten val, krabbelde  vlug weer overeind, maar de snelheid kwam er niet meer in. Jens Zwitser wist niet wat hem overkwam, maar greep dit buitenkansje met beide armen aan en passeerde Loy nog vlak voor de meet. Loy kon er gelukkig later toch wel weer om lachen. De Fransman had wederom laten zien wat hij waard is en werd daarvoor beloond met de winst in het eindklassement.


foto: © Harm de Boer

Bij de dames waren het Maria Sterk en Lieke Splinter die mochten gaan strijden om de zege. Ze waren in de slotfase ontsnapt uit een kopgroep van vijf rijdsters. Hierbij zaten ook Helen van Goozen, Kitty Meeth, Mireille Reitsma en enige tijd Elma de Vries, die in haar eentje de sprong vanuit het peloton had gemaakt, maar dat later moest bekopen. Maria Sterk won de lange sprint, waardoor Lieke Splinter net als gisteren net naast de overwinning greep. Kitty Meeth kwam als derde aan. Danielle Bekkering werd zevende en won daarmee het klassement.

De natuurijswedstrijden op de Weissensee toonden marathonschaatsen zoals dat volgens velen nog steeds is bedoeld. Onzekerheid, heroÔek, tragiek, slecht ijs, valpartijen, man tegen man, geen dominerend ploegenspel en echte winnaars. IngrediŽnten die bovendien ruim werden samengevat in mooie televisiebeelden. En de top van het klassement ziet er ook even anders uit dan dat van de kunstijswedstrijden. Een waar eerbeton aan Aart KoopmansÖ.

En dan nu weer terug naar het kunstijs, want "the show must go on".

Uitslagen en eindklassementen: Dames - Heren

Samenvatting NOS Studio Sport

Foto's

© marathonschaatsen.nl, 04-02-07