Essent Driedaagse - 13 januari 2007 - Heerenveen


foto: Harm de Boer

Michaud neemt leiding over van Stroetinga

Na 2 levendige wedstrijden over 65 rondes in Thialf staat Cedric Michaud aan de leiding in het tussenklassement van de Essent Driedaagse. Hij won de eerste wedstrijd nadat een aantal van zijn concurrenten in de laatste ronde onderuit gingen (Arjan Stroetinga, Jan Maarten Heideman en Douwe de Vries). Ingmar Berga werd tweede en Sjoerd Huisman wist de derde plaats te bemachtigen. In de tweede manche waren het Peter Baars, Jan van Oosterom en Joost Juffermans, die het peloton in de slotfase het nakijken gaven. Peter Baars hield het tempo tot de eindstreep zo hoog dat Juffermans (2e) en Van Oosterom (3e) het nakijken hadden en Baars zijn knechtenrol deze keer zag beloond met een zege. Kurt Wubben werd vlak voor Cedric Michaud achtste en bezet daardoor achter Michaud de tweede plaats in het klassement. Arjan Stroetinga zakte door zijn val in de eerste wedstrijd terug naar de derde plaats. Stroetinga kreeg ook nog een gele kaart voor het afsnijden van zijn eigen ploeggenoot.

Bij de dames behield Danielle Bekkering de leiding in het klassement, hoewel ze vandaag niet verder kwam dan een vierde en een negende stek. Maria Sterk boekte het beste dagresultaat met respectievelijk een tweede en een eerste plaats. Ze revancheerde zich hiermee voor de volgens haar raadselachtige declassering in de tweede wedstrijd gisteren in Groningen. Ook Mariska Huisman deed goede zaken en volgde tot twee keer toe haar spoor (3e en 2e). Elma de Vries won de eerste wedstrijd en Lieke Splinter bezette de derde plaats in de tweede wedstrijd.

Pechvogels zijn in deze dagen de rijd(st)ers die op een ronde achterstand komen. Zij worden niet alleen uit de wedstrijd gehaald, maar mogen ook de daaropvolgende wedstrijden in de driedaagse niet meer meedoen (ook als hun ronde achterstand is veroorzaakt door een valpartij). Volgens een aantal rijdsters staat deze regel echter nergens vermeld en worden jonge rijdsters extra getroffen doordat ze hierdoor ook veel punten mislopen voor het gehele seizoen doorlopende jongerenklassement.

Shinta Kobayashi deed weer eens van zich spreken door voor Nederlands Kampioen Peter Nauta (2e) en Gary Hekman (3e) de extra B-wedstrijd te winnen.

Zondag is de finale van de Essent Driedaagse in Haarlem (17.00 uur). Er worden dan wederom door de dames en de heren twee wedstrijden verreden.


Uitslagen en Klassementen:
Dames (1e w.) - Heren A (1e w.) - Dames (2e w.) - Heren A (2e w.) - Heren B

Foto's

marathonschaatsen.nl, 13-01-07