Essent Cup - 30 december 2006 - Assen


foto: © Harm de Boer

Arjan Stroetinga wint 'oudejaarsmarathon' in Assen

Het BAM Schaatsteam had een hele goede dag in Assen. Twee rijders gingen mee in de kopgroep van 12 die een ronde voorsprong nam en beiden stonden bovendien na afloop op het podium. Arjan Stroetinga won verrassend de eindsprint en boekte daarmee zijn derde kunstijszege in de hoogste klasse. Bob de Vries eindigde bovendien als derde, vlak na Douwe de Vries (Time Out Sport) die dus weer ‘net niet’ het genoegen van een overwinning mocht smaken. De strijd om degradatie werd eigenlijk geen echte strijd want een onderbezet en ongelukkig team van Adformatie/Kras Reizen ging roemloos ten onder. Bij de dames ging de zege naar Elma de Vries, die samen met Mireille Reitsma op avontuur was gegaan. Bekkering werd derde.

Het tot circa 50 rijders uitgedunde peloton van de topcompetitie leek in de eerste helft van de koers op rustige wijze het oude jaar te gaan afsluiten. Halverwege ontstond er echter toch plotseling een kopgroep van 14 rijders. Omdat hierin vrijwel alle klassementstoppers aanwezig waren kreeg de groep de benodigde ruimte. Belangrijk voor de ploeg van Intercarparts.nl was de aanwezigheid van Thierry Mijsters hierin, waar mede degradatie-kandidaatploegen Buderus en Adformatie/Kras Reizen moesten passen. De aanwezigheid van Joost Juffermans was voor TNT Express blijkbaar niet voldoende want ook Henk Angenent probeerde later de jump naar de kopgroep nog te maken. Hij kreeg hierbij gezelschap van Sandor Stuut, die het tempo later overigens niet meer kon volgen. Dat gold ook voor Angenent zelf toen deze werd geholpen door Kurt Wubben die zich uit het peloton had laten terugzakken. Waar de kopgroep er zo wel in slaagde het peloton te dubbelen moest Angenent zich noodgedwongen weer terug laten zakken. Wubben slaagde er wel in de aansluiting met het peloton te hervinden.

Hierna werd de koers gecontroleerd door de sterkste ploegen, waardoor ook een vluchtpoging van ploeggenoten Bob de Vries en Willem Hut (BAM) geen kans van slagen had. De sprint van het peloton werd gewonnen door Roel van Hest, gevolgd door Yoeri Lissenberg, die hierdoor nog weer extra punten vergaarde voor zijn ploeg Intercarparts.nl. Hiermee in schril contrast stond de val en het gedwongen einde van Rob van Meggelen in de topcompetitie. Hij degradeerde met zijn ploeg Adformatie/Kras Reizen naar de A-divisie en mag volgend jaar dus niet meer deelnemen aan de finale-wedstrijden van de Essent Cup.


foto: © Harm de Boer

In de finale deed Rene Ruitenberg een verwoede poging om zijn vluchtmakkers voor te blijven maar hij kwam kracht tekort om de toch wat aarzelende achtervolgers voor te blijven. Arjan Stroetinga profiteerde vervolgens optimaal van het kat-en-muis spel van Jan Maarten Heideman en Cedric Michaud. Heideman maakte geen fout en finishte vlak achter rivaal Cedric Michaud als vijfde. Michaud neemt volgende week overigens niet deel aan het NK, al zou hij dat misschien wel hebben gemogen aangezien hij inmiddels met een Nederlandse is getrouwd. Maar hij trekt zich zoals gebruikelijk deze tijd even terug in zijn geboorteland Frankrijk.

De wedstrijd bij de dames werd gemaakt door Elma de Vries en Mireille Reitsma, vrouwen die meestal wel een extra impuls aan het vrouwenpeloton geven en ook hoog gerangschikt staan in het klassement om de Dick van Gangelen Trofee. Het tweetal had nog lange tijd gezelschap van de ook erg aanvallend rijdende Liesbeth Hylkema, maar de Friezin kon uiteindelijk het tempo niet volgen. Reitsma en De Vries kwamen niet tot een ronde voorsprong maar mochten wel onderling gaan strijden om de zege. De Vries hoefde hiervoor haar sprintcapaciteiten nauwelijks aan te spreken, want Reitsma zag geen kans De Vries enige tegenstand te bieden. Danielle Bekkering won de sprint van het peloton en behield hierdoor uiteraard de leiding in het klassement.

Uitslagen en Klassementen: Topcompetitie - Dames - Heren A - Heren B

Uitzending SBS6

Foto's

© marathonschaatsen.nl, 30-12-06