Essent Cup - 23 december 2006 - Amsterdam


foto: Harm de Boer

Geert Plender verrassende winnaar in Amsterdam

Geert Plender heeft in Amsterdam de 11e wedstrijd om de Essent Cup gewonnen. Hij liet in de eindsprint van een kopgroep van drie rijders Henk Angenent (2e) achter zich. De derde man in de vluchtgroep was de weer zeer strijdlustige Tristan Loy (3e). Jan Maarten Heideman liep in het klassement weer verder uit op zijn naaste belagers door de sprint van het peloton te winnen. Ingmar Berga werd vijfde en Cedric Michaud legde beslag op de zesde plaats. Bij de dames ging de zege naar Foske Tamar van der Wal, die in plaats van bij het NK Allround weer acte de presence gaf bij het marathonschaatsen.

Het A-peloton wordt zienderogen kleiner. Niet alleen degradeert er elke week nog steeds een ploeg (ditmaal De Hypotheker), maar ook ontbraken er vandaag diverse rijders vanwege trainingskamp (tbv de zware maand januari) en ziekte of waren hiervan herstellende (Peter Baars). Dit had dan ook zijn invloed op de wedstrijd. De controle over het verloop van de koers door ploegen als Proteq en Time Out was duidelijk minder, wat erin resulteerde dat aanvallers soms onverwacht de ruimte kregen. Kurt Wubben, Tristan Loy, Arjan Smit en Henk Angenent probeerden hiervan in de beginfase te profiteren, maar vooralsnog lukte dat nog niet.


foto: Harm de Boer

Na circa tweederde van de koers was het wel raak. Joost Juffermans, Henk Angenent, Geert Plender en Tristan Loy konden zomaar een halve baan wegrijden van het peloton en toen was het pleit beslecht. Met behulp van ploeggenoten Kurt Wubben en Rene Ruitenberg - die zich terug lieten zakken - kon de groep al snel aansluiten bij de staart van het peloton. Dit gold echter niet voor Juffermans. Het tempo werd hem te machtig en hij moest zich weer terug laten vallen, waardoor hij ook geen steun voor Angenent in de finale kon zijn.

De sprint van het peloton werd een gemakkelijk prooi voor Heideman, waarna het drietal om de dagzege mocht gaan strijden. Geert Plender wachtte hierbij rustig zijn kans af en de voormalige winnaar van de nationale skeelercompetitie passeerde Henk Angenent op de laatste 100 meter en won zo zijn eerste kunstijs-marathon bij de A-rijders.


foto: Harm de Boer


Bij de dames ontbrak Gretha Smit vanwege het NK Allround, maar Foske Tamar van der Wal was er wel en bleek het sprinten nog niet verleerd. Ze boekte haar tweede seizoenszege door Elma de Vries (2e) en Helen van Goozen (vanaf het NK Allround weer als 3e op het podium) te kloppen in de eindspurt. Danielle Bekkering werd zesde maar behield ruimschoots de leiding in het klassement om de Essent Cup.

Uitslagen en Klassementen:

Topcompetitie - Dames - Heren A - Heren B

Uitzending SBS6

Foto's

marathonschaatsen.nl, 23-12-06