Essent Cup - 9 december 2006 - Heerenveen


foto: © Harm de Boer

Henk Angenent in Thialf iedereen de baas

Henk Angenent deed in Thialf weer eens van zich spreken. Niemand kon de routinier zaterdag afhouden van zijn 21e kunstijszege. De laatste die er aan moest geloven was Bertjan van der Veen, die samen met Angenent een ronde voorsprong had op het peloton. Jan Maarten Heideman liep door de 5e plaats weer verder uit in het klassement, mede doordat Cedric Michaud werd gedeklasseerd. Bij de dames was Danielle Bekkering opnieuw de snelste in de eindsprint van het peloton.

In een goed gevuld Thialf stadion zorgden de marathonschaatsers in Heerenveen voor een boeiende wedstrijd. In de eerste helft van de koers waren het vooral solo acties die de aanvallen kenmerkten met hoofdrollen voor Bram Sikma (vanaf de start) en Arjan Smit (na 30 rondes). Voor Sikma was dit wellicht de laatste poging voor lijfsbehoud want met zijn ploeg De Haan Westerhoff / VrieService degradeerde hij vandaag. Hierna ontstonden er regelmatig kopgroepjes van circa 5 rijders, waarbij het duidelijk werd dat er op een gegeven moment een beslissende ontsnapping zou ontstaan. Dat Henk Angenent hier bij zou zitten leek ook zeker. Ten eerste was hij bij veel ontsnappingen betrokken, ten tweede lijkt hij de enige die de benodigde snelheid, duurvermogen en kracht heeft om zo’n ontsnapping te forceren. Maar omdat hij daarmee dan weer geen concurrenten op sleeptouw  wil nemen, slaagt hij zelden in zijn opzet.

Maar dus wel deze middag in Heerenveen. De TNT Express liep gesmeerd en de Proteq-ploeg had duidelijk een mindere dag: Peter Baars viel al snel uit met materiaalpech, Peter de Vries kwam na een krachtsinspanning achterin het peloton terecht en Ruud Borst miste ook de power. Dit leidde er toe dat Jan Maarten Heideman in eerste instantie zelf Henk Angenent en Jeroen de Vries moest terughalen. Toen Angenent er wederom vandoor ging met Bertjan van der Veen, Jan van Oosterom, Alain Gloor, Ruud Borst en ploeggenoot Joost Juffermans, leek de aanwezigheid van Borst in deze groep genoeg om de Proteq-belangen veilig te stellen.  Borst kon echter niet volgen op een tempo-versnelling van Angenent en moest de groep laten gaan. Datzelfde overkwam de overige vluchters uit de groep met uitzondering van Bertjan van der Veen. Hij kon als enige aanklampen bij de rijder uit Woubrugge toen deze opnieuw versnelde om een ronde voorsprong te realiseren. Hiervoor hadden inmiddels Miel Rozendaal en Cees Juffermans - ploeggenoten van respectievelijk Van der Veen en Angenent - zich uit het peloton terug laten zakken om de nodige hulp te bieden. Ze slaagden in hun opzet, waardoor het peloton ook meteen al op ronde 95 moest afsprinten. Dit had weer mede tot gevolg dat de overige rijders van de kopgroep niet slaagden in hun missie. Jan van Oosterom kwam zelfs nog ten val en zag zijn inspanningen dus in het geheel niet beloond. Joost Juffermans en Alain Gloor hielden nog wel een mooie klassering eraan over. Zij werden respectievelijk derde en vierde. Maar de hoogste eer ging uiteraard naar Angenent en Van der Veen. In een kat en muis spel in de laatste 5 rondes ging Bertjan Van der Veen uiteindelijk 500 meter voor de finish voluit, maar Angenent kon simpel volgen en hem op de laatste 100 meter passeren. In de eindsprint van het peloton week Cedric Michaud zichtbaar af van zijn rechte lijn, waardoor hij Douwe de Vries hinderde en bovendien zelf ten val kwam. Zijn 7e plaats werd daarom door de jury omgezet in een 49e.


foto: © Harm de Boer

Elma de Vries en Karin Maarse wilden bij dames waarschijnlijk vroeg naar huis, want meteen vanaf het startschot gingen de twee ploeggenotes er als een speer vandoor. Hoewel zij na enige tijd weer werden teruggehaald resulteerde dit wel in een wedstrijd waarin het tempo voortdurend hoog lag. Dit zorgde er weer voor dat de wat mindere rijdsters de grootste moeite hadden om te volgen en velen al vroegtijdig de wedstrijd wegens een ronde achterstand reglementair moesten verlaten. Voor een aansprekende prestatie zorgde nog het voltallige team van Van der Wiel in een geslaagde poging koopvrouw Andrea Sikkema na een val terug te brengen naar het peloton. Pogingen van Elma de Vries, Mireille Reitsma en Ilse Verkade om weg te komen mislukten, waardoor een pelotonsprint onvermijdelijk werd. Dat Danielle Bekkering en Elma de Vries hierbij 1e en 2e werden was minder verrassend dan de 3e plaats van Friederieke Sagurna (“Ricky Gehring”). De Duitse  - die sinds kort samen met Birgit Witte wordt gesponsord door Experts In Speed - heeft weinig mogelijkheden en tijd om te trainen maar slaagt er toch herhaaldelijk in een goede klassering te behalen.

Uitslagen en Klassementen:  Heren Topcompetitie - Dames - Heren A - Heren B

Uitzending SBS6

Foto's

© marathonschaatsen.nl, 09-12-06