Essent Cup - 18 november 2006 - Assen


foto: © Harm de Boer

Heideman weer de rapste in Assen

Ook in Assen kwam er geen einde aan de zegereeks van Jan Maarten Heideman, hoewel Cedric Michaud (2e) en Arjan Stroetinga (3e) nog erg dichtbij kwamen. Heideman heeft nu vier keer op rij gewonnen en kwam op een totaal van 67 zeges op kunstijs. In het Essent Cup-klassement loopt hij gestaag verder uit op Michaud. Douwe de Vries bleef hierin derde. Ook bij dames wordt de winnares steeds gemakkelijker voorspelbaar. Danielle Bekkering pakte opnieuw de winst in de eindsprint, voor Elma de Vries en Helen van Goozen.

De toeschouwers, die vandaag gratis naar binnen mochten om ze uit hun luie tv-stoel vandaan te lokken, kregen een snelle marathon voorgeschoteld. Binnen 52 minuten was Heideman als eerste klaar met zijn schaatsklus van deze week.
Als eerste ging in Assen echter Cedric Michaud aan het werk. Meteen vanaf het startschot demarreerde hij en hield zijn solo-ontsnapping 8 rondes vol. Na 30 rondes mocht Bertjan van der Veen volop aan de bak. Deze keer echter niet vooraan het peloton, maar erachter aan. Na en valpartij moest hij alles geven om weer aansluiting te kunnen krijgen. Hij werd hierbij geholpen door Martijn Kromkamp, die wegens ziekte van Miel Rozendaal voor het eerst na zijn blessure en operatie weer een basisplaats in de Time Out ploeg had gekregen. Vervolgens waren er vluchtpogingen van Wubben, Hoogenboom, Van Oosterom en Angenent, maar veelal was het Peter Baars die voor Proteq de rijders weer bijelkaar bracht.
Voor een opmerkelijk voorval zorgde Tristan Loy. Bij de verzorgingsposten kwam hij ten val doordat hij plotseling nog maar één schaatsijzer onder zijn schoenen had en de andere op het ijs achterbleef. Het incident bleef gelukkig zonder verdere nadelige gevolgen. Nadat ook Kurt Wubben was gevallen, maar zich weer snel naar het peloton reed, vonden niemand minder dan Michaud, Angenent en Heideman elkaar in een kopgroepje. De drie hadden voor een mooie finale kunnen zorgen, ware het niet dat Bertjan van der Veen daar anders over dacht en het drietal weer kon achterhalen. De ontsnapping van ploeggenoot Jeroen de Vries die hierop volgde werd weer geneutraliseerd door Buderus – de opleidingsploeg van Nefit – en toen een van hen dreigde te ontsnappen stelde Peter Baars weer eens orde op zaken.


foto: © Harm de Boer

Zo werd een massale aankomst in het voordeel van Heideman onvermijdelijk. Hoewel het complete Safan/Foekens team er op kop van alles aan deed om Roy Polmans in een goede uitgangspositie te brengen, kwam deze uiteindelijk niet verder dan een 15e plaats. Heideman nam bij het ingaan van de laatste ronde de koppositie gemakkelijk over en werd niet meer inhehaald. Ingmar Berga zag noodgedwongen de eindsprint aan zich voorbijgaan vanwege een val, maar bleef wel leider in het jongerenklassement. Alain Gloor behield het groene pak als leider van het klassement van de tussensprints. De ploeg van Viks Parket behaalde geen enkel punt en degradeerde zoals verwacht naar de A-divisie.

Ook de dameswedstrijd eindigde weer in een massaspurt, waarbij in de laatste 2 rondes er flink wat dames onderuit gingen. Een laatste poging van Helen van Goozen om het sprintende peloton voor te blijven strandde in het zicht van de haven. Ze zag Danielle Bekkering en Elma de Vries nog langszij komen. Carla Zielman behield het witte pak als beste jongere.

Uitslagen en Klassementen:  Dames - Heren Topcompetitie - Heren A - Heren B

Live uitzending SBS6


Foto's

© marathonschaatsen.nl, 18-11-06