Essent Cup - 4 november 2006 - Eindhoven


foto: © Harm de Boer

Nieuwe zege voor Heideman in Eindhoven

Jan Maarten Heideman zet zijn overwinningsreeks onverminderd voort. Ook zaterdag in Eindhoven was hij de snelste in de eindsprint en boekte zo al weer zijn derde seizoenszege. Hij deed dat op ijzers van de ‘juiste dikte’zoals hij aan afloop aangaf. Cedric Michaud finishte als tweede en Ingmar Berga bezette de derde plaats op het podium. Het klassement kent dezelfde volgorde. Bij de dames sprintte Danielle Bekkering naar de overwinning en verstevigde daarmee haar koppositie in het klassement.

De marathon in Eindhoven werd in hoog tempo afgewerkt en vrijwel alle ontsnappingen duurden dan ook niet lang. Pas toen een grote groep van 24 met alle toppers zich losmaakte uit het peloton was de rest gezien. Sommige rijders probeerden de overstap van de tweede naar de eerste groep nog te maken maar slaagden daar niet in. Onder hen ook Alain Gloor, die juist vandaag prioritiet had gegeven aan een goede dagklassering in plaats van het groene pak Samen met ploeggenoot Jorrit Bergsma lukte het hem echter niet meer het gat te dichten.


foto: © Harm de Boer

De finale van de groep van 24 werd gecontroleerd door de Proteq-ploeg van Jan Maarten Heideman. Met name Peter Baars hield het tempo zo hoog dat ontsnappen hieruit vrijwel onmogelijk was. In de laatste ronde kwamen Arjan Smit en Cedric Michaud op kop, maar Jan Maarten Heideman had weinig moeite ruimte te vinden om hen op het laatste rechte eind nog te passeren. Richard Sijm deed goede zaken voor zijn ploeg Burggraaf 123 VCA. Hij ging mee met de kopgroep, moest daar weliswaar in de finale uit lossen, maar sleepte toch een 23e plaats uit het vuur. Dit was voldoende om BCT achter zich te laten in het ploegenklassement, zodat deze ploeg degradeert naar de A-divisie.

De dameswedstrijd eindigde in een massaspurt. Eerdere vluchtpogingen draaiden op niets uit en ook een ontsnapping van Carla Zielman vlak voor het einde werd tenietgedaan. Omdat zich op het laatste rechte eind nog een valpartij voordeed ging de zege eenvoudig naar Bekkering. Helen van Goozen werd nu eens niet derde maar tweede en Maria Sterk sprintte naar de derde plaats. Net als bij de mannen is de volgorde in het klassement om de Essent Cup gelijk aan de daguitslag.

Uitslagen en Klassementen:  Dames - Heren Topcompetitie - Heren A - Heren B

Live uitzending SBS6


Foto's

© marathonschaatsen.nl, 04-11-06