Heideman winnaar op ultradunne schaatsen

Nadat afgelopen winter meerdere nationale en Olympische medailles werden gewonnen op schaatsijzers van rond 0.9 mm in plaats van op de klassieke dikte van 1.1 mm gaat marathonschaatser Jan Maarten Heideman alweer verder. Op een dikte van maar liefst 0.55 mm won hij afgelopen zaterdag in Amsterdam de marathon. Hiermee is de dikte van het klassieke schaatsijzer inmiddels gehalveerd.

Onderzoek van schaatser en wetenschapper Marnix ten Kortenaar vormde de basis voor de grensverlegging. Ten Kortenaar adviseerde Heideman dit voorjaar na eigen testen en de successen van de Nederlandse schaatstop over te stappen op de ultradunne schaatsmessen, waarop hij het patent heeft. Een intensieve testperiode volgde op het zomerijs van Heerenveen. En met succes. Nadat Heideman gelijk al de eerste wedstrijd van het seizoen won op 0.75 mm was er afgelopen zaterdag de zege op schaatsijzers van 0.55 mm.

Het is vooral aan Peter van der Klok (directeur schaatsproducent Finn) te danken dat Heideman al over zulke dunne ijzers kan beschikken, die worden geslepen in een bepaald profiel. Doordat de ijzers zo dun zijn buigen ze sterker en moeten ze ook lager worden gemaakt. Van der Klok voorziet Heideman van schaatsijzers van verschillende dikten. Heideman laat zijn keuze afhangen van de omstandigheden zoals de buitentemperatuur en ijstemperatuur. Volgens Ten Kortenaar kan het voordeel oplopen tot wel 0.3 seconde per 500 meter.

marathonschaatsen.nl, 01-11-06