Essent Cup - 21 oktober 2006 - Eindhoven


foto: © Harm de Boer

Zege Ingmar Berga; Angenent de sterkste

Danielle Bekkering door winst in oranje leiderspak

Ingmar Berga heeft in Eindhoven de 3e Essent Cup marathon op zijn naam geschreven. De Hoogevener was in de eindsprint de sterkste van een kopgroep van vijf met een ronde voorsprong en won daarmee eindelijk zijn eerste marathon om de Essent Cup. Het meeste opzien baarde echter Henk Angenent. Hij werd vlak achter Berga tweede, maar had tijdens de wedstrijd laten zien dat hij op dit moment de sterkste man van het peloton is. Als derde finishte Bob de Vries. Bij de dames ging de zege naar Danielle Bekkering, voor Mariska Huisman (2e) en Helen van Goozen (3e).

Nadat in de beginfase eerst Cedric Michaud een rondje of acht alleen vooruit had gereden, ontstond er na circa 30 ronden een serieuze kopgroep van 5 rijders: Henk Angenent, Bob de Vries, Jan van Oosterom, Jeroen de Vries en Ingmar Berga. Klassementsleider Arjan Smit zag het onheil aankomen en probeerde nog wel de kopgroep te achterhalen, maar kon in zijn eentje niet op tegen het goed samenwerkende vijftal. Met name Henk Angenent hield het tempo zodanig hoog dat bij het naderen van de staart van het peloton zijn medevluchters (en sprinters) Ingmar Berga en Bob de Vries moesten afhaken. Met behulp van een ploeggenoot konden echter ook zij later aansluiten.

De rest van het peloton kreeg daarna niet veel ruimte meer. De meeste kans om weg te komen kregen nog Kurt Wubben, Roger Schneider en Hermen van der Wal, maar de klassementspunten die plaats 6 t/m 8 nog opleveren werden hen niet gegund. Die gingen bij het afsprinten van het peloton naar Jan Maarten Heideman (6e), Cedric Michaud (7e) en Roger Schneider (8e), die vandaag erg goed op dreef was. Arjan Smit werd 9e, maar haalde hiermee geen enkel punt, wat hem de alleenheerschappij in het klassement zou gaan kosten.


foto: © Harm de Boer

In de finale van de kopgroep van vijf sloop Jeroen de Vries alleen weg en leek de zege binnen handbereik te hebben. Slechts één man bleek bereid en in staat het gat dicht te rijden en dat was wederom Henk Angenent. Jan van Oosterom probeerde van de geboden gelegenheid gebruik te maken, maar kwam te vroeg op kop. Ingmar Berga benutte hierna zijn sprintkwaliteiten optimaal en was het eerst bij de meet. Dat Angenent na zijn inspanningen toch nog tweede werd dwong alom respect af. Hij komt hiermee naast Arjan Smit aan de top van het klassement. Derde hierin staat nu Ingmar Berga, samen met Cedric Michaud en Peter Baars. Alain Gloor sprokkelde weer wat punten bij elkaar voor het sprintklassement en blijft drager van het groene pak. Voor de Vd Hoogen Sanitair-ploeg was het vandaag de laatste wedstrijd in de topcompetitie, doordat de enige rijder van BlauweStad.nl (Rintje Ritsma) vandaag hoger eindigde dan de beste man van Vd Hoogen (Tom v.d. Belt). Na Wessels-BMC-Mijnten zijn zij daarom de tweede degradant en mogen ze voortaan uitkomen in de A-divisie.

In de dameswedsrijd ontstond er een kopgroep van 11 rijdsters, waaruit Jolanda Langeland later wegviel. Deze keer was het Danielle Bekkering die namens DSB de overwinning naar zich toe trok. Mariska Huisman sprintte naar de tweede plaats en Helen van Goozen werd net als vorige week derde. Jeugdig talent Bianca Roosenboom won de sprint van het peloton en werd daardoor knap 11e. Maria Sterk kwam als vierde binnen en dat was niet voldoende om de leiding in het klassement te behouden. Die positie werd voor Danielle Bekkering. Maria Sterk staat nu tweede en Helen van Goozen derde.

De zege bij de B-rijders ging naar Gerwin Smit, voor Gerrit de Zwaan en Sjaak de Wolff. Karlo Timmerman kwam niet verder dan de zesde plaats maar behield de leiding in het klassement.

Uitslagen en Klassementen:  Dames - Heren Topcompetitie - Heren A - Heren B

Live uitzending SBS6

© marathonschaatsen.nl, 21-10-06