Peter Baars wint eerste echte Essent Cup marathon

Na 2 oefenrondes is de strijd om de Essent Cup zaterdag in Utrecht echt begonnen en na 16 wedstrijden zal blijken wie zich de nieuwe winnaar van de Essent Cup mag noemen. Voorwaarde is dan wel dat zijn ploeg dan nog in de race is, want vanaf volgende week valt elke wedstrijd de laagst geklasseerde ploeg af. De laatste 4 wedstrijden zijn zo alleen de beste 12 ploegen nog op het ijs.

De marathonschaatsers maakten er in hun tv-debuut voor SBS6 een mooie wedstrijd van. De 4 klassementsprints over telkens 3 rondes hielden de wedstrijd daarnaast levendig en anders zorgden Cedric Michaud en Kurt Wubben daar wel voor. Halfweg koers slaagden 10 rijders erin zich los te maken uit het peloton. Alle grote ploegen waren hierin vertegenwoordigd, zodat het tiental zonder al teveel weerstand een ronde voorsprong kon behalen. Dit betekende met de nieuwe regel dat het peloton al na 90 rondes moest afsprinten. Het kostte Jan Maarten Heideman op het oog weinig moeite om deze sprint te winnen.

De oude truc om als vertegenwoordiger van de kopgroep voorin mee te sprinten met het peloton en zo je medevluchters het nakijken te geven slaagde weer eens. Peter Baars en Alain Gloor sloegen zo een flink gat en de anderen waren vroegtijdig geklopt. De 2 lapten in de laatste 10 rondes zelfs de kopgroep. Van hieruit ontsnapte Baars even aan de aandacht van Gloor en het pleit was beslecht. Met oog voor de camera werd Baars zo de eerste drager van het oranje pak. Gloor finishte als tweede en Lars Hoogenboom en Rene Ruitenberg, die samen ook waren ontsnapt werden respectievelijk 3e en 4e. Henk Angenent kwam als 5e over de meet.

Voor wat betreft de onderste plaatsen van het ploegenklassement deed Van den Hoogen Sanitair goede zaken door 5 punten bij elkaar te sprokkelen. BlauweStad.nl en Wessels-BMC-Mijnten bleven nog puntloos en moeten vrezen voor een kortstondig verblijf in de topcompetitie.

Bij de dames ging de zege naar Foske Tamar v.d. Wal. De Groningse, die na een een moeizame start de afgelopen zomer het skeeleren liet voor wat het was, bleek weer net zo sterk als vorig seizoen en klopte Danielle Bekkering in de eindsprint van het peloton. Maria Sterk werd derde. Een poging van een twaalftal rijdsters om halverwege de wedstrijd te ontsnappen mislukte door de corrigerende activiteiten van de DSB-ploeg.

Volgende week zaterdag is de volgende Essent Cup marathon in Alkmaar en natuurlijk ook weer bij SBS6 (18.00-19.00 uur).

Uitslagen en klassementen:  Dames - Topcompetitie - Heren B