Eerste zege in het seizoen naar Jan Maarten Heideman

Onder zomerse omstandigheden en op kletsnat ijs is de vervroegde seizoensopening voor de marathonschaatsers vrijdag gewonnen door Jan Maarten Heideman. Ook de nummer twee was een oude bekende op het podium, namelijk Cedric Michaud. Derde werd ploeggenoot en Nederlands Kampioen Arjan Smit. Ze waren in de eindsprint de rapsten van een groep van 17 rijders met een ronde voorsprong. Kurt Wubben probeerde hier 3 rondes voor het einde nog uit weg te blijven maar zijn poging was vergeefs.

Hoewel de wedstrijd was aangekondigd als een Essent Cup marathon, tellen de wedstrijden van vrijdag en zaterdag in Utrecht toch niet mee voor het individuele Essent Cup klassement. Wel zijn de marathons van belang voor het ploegenklassement dat wordt gehanteerd om vanaf 7 oktober elk wedstrijd een ploeg te laten afvallen. Ook dan pas tellen de wedstrijden mee voor het individuele klassement.

Geen enkele rijder van de ploegen Vd Hoogen, BlauweStad.nl en Wessels-BMC-Mijnten eindigde vandaag bij de eerste 40. Deze ploegen behaalden derhalve geen punten en verkeren daarmee nu al in de gevarenzone. De langebaanploeg van TVM kreeg bij nader inzien geen groen licht om van start te gaan.

De meeste punten voor de Dick van Gangelen Trofee gingen naar René Ruitenberg (5), gevolgd door Kurt Wubben (4), Cédric Michaud (3), Ralf Zwitser (2) en Rob van Meggelen (1).