Uitslagen: Heren A - Dames/Veteranen

Miel Rozendaal wint World Marathon in Calgary

Het officieuze Wereld Kampioenschap Marathonschaatsen in Calgary, de ING World Marathon, is gewonnen door Miel Rozendaal. Hij ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van 6 rijders met een ronde voorsprong. Tweede werd ploeggenoot Andres Landman en derde Kurt Wubben. Bij de dames ging de titel naar Danielle Bekkering. Antoinette Voskuil werd tweede en Marlies Galesloot finishte op enige ronden achterstand als derde.

De wedstrijd in Calgary was het aanzien meer dan waard. Op het snelle ijs van de Olympic Oval werd er zeker in de eerste helft van de koers volop aangevallen. De sfeer rond de wedstrijd was ook prima en het publiek werd door de Canadese speaker goed op de hoogte gehouden van het verloop van de wedstrijd en de wijze waarop marathons volgens Nederlandse traditie worden gereden. Meerdere vluchtgroepen ontstonden en ongeveer halfweg koers slaagde een groep van zes rijders er in een ronde voorspong te nemen: Jan van Oosterom, Miel Rozendaal, Kurt Wubben, Andres Landman, Youri Lissenberg en Frank Verheijen. Ook een zevental anderen kwamen nog dicht bij een uitloopronde maar die poging strandde uiteindelijk. Het hoge tempo zorgde ook voor relatief veel uitvallers. Met name de technische wat minder begaafde rijders hadden het zwaar. Onder de uitvallers ook twee van de drie Canadese deelnemers. De derde, Marcin Goszczynski, reed de wedstrijd – weliswaar met de handen op de knieën - knap uit (22e).

De sprint van het peloton werd gewonnen door Rob van Meggelen, die daarmee zevende werd. Van Meggelen noteerde een tijd over 100 rondes van 51:07 (gem rondetijd 30.7). In de 10 slotrondes van de zes koplopers demarreerde Miel Rozendaal. Jan van Oosterom deed er nog van alles aan om hem te achterhalen, maar slaagde hier niet in, zodat Rozendaal solo over de finish kwam. Van Oosterom werd nog achterhaald door de achtervolgers, waarvan Andres Landman de snelste was, vlak voor Kurt Wubben. De punten voor de Dick van Gangelen Trofee, waarvoor ook deze wedstrijd meetelde, gingen naar Jan van Oosterom (3 pt.), Youri Lissenberg (2 pt.) en Ralf Zwitser (1 pt.). In de jury zat vandaag onder andere Evert van Benthem.

Aan de gecombineerde marathon voor dames en veteranen deden slechts drie dames en acht veteranen mee, aangevuld met de 16-jarige Merein van Benthem. Enkelen vielen al snel af in het begin van de wedstrijd, zodat er een zeer select “peloton” overbleef die de 50 rondes volbrachten. Winnaar werd in de eindsprint Danielle Bekkering (28:08; gem. rondetijd 33.8), vlak voor Merein van Benthem en Antoinette Voskuil. Van Benthem werd hiermee de beste “veteraan”. Tweede werd Bill Hoyne en derde Robert Kramer.

De marathons in Calgary kunnen zonder meer geslaagd worden genoemd en hoewel er van internationalisering nog weinig sprake was, hebben de Canadezen een goed beeld gekregen van onze Hollandse traditie. Woensdag reist het peloton af naar Sylvan Lake, waar donderdag een voorwedstrijd wordt verreden over 50 km voor de zaterdag geprogrammeerde 200 km wedstrijd. De weersvoorspellingen geven overdag temperaturen boven nul aan, maar het ijs is volgens de organisatie in prima conditie, zodat dit geen problemen hoeft op te leveren.