Merein van Benthem vierde in marathon Portland (Can.)

Barry Publow wint opnieuw

In Canada, waar zelfs langebaanschaatsen ondanks Olympische successen nog veel kan groeien, werd op 29 januari in Portland vlak bij Ottawa voor de tweede keer de internationale Big Rideau Lake schaatsmarathon georganiseerd. Door het succes van de eerste editie trok de 50 kilometer race dit jaar een zeer sterk Noord Amerikaans deelnemersveld waaronder Merein van Benthem en Canadese skeelerkannonnen Barry Publow en Aaron Ardnt van de Breakawayskate/Bont ploeg. Ook veelvoudig Amerikaans marathonkampioen Rob Kramer van de Okolo Sports ploeg uit Boston was van de partij.

Onder het oog van meer dan 1200 toeschouwers reed Ardnt met iets minder dan twee rondes van een kilometer te gaan weg uit het peloton. Die groep bestond op dat moment uit 10 schaatsers waaronder van Benthem. Publow en Ardnt waren kort daarvoor nog gevallen. In de laatste ronde zetten Publow, die op dat moment al vijf van de zes wedstrijden in de 2005 Marathon International Series had gewonnen, aan en perste hij er met één minuut 40 seconden de snelste ronde van de dag uit. In de laatste bocht haalde de Franse Canadees zijn ploeggenoot in om uiteindelijk te winnen.

Organisator Marco Smits die vier jaar geleden uit Nederland naar Canada verhuisde kon zijn geluk niet op na zo succesvolle race. “Zo'n sterk veld en zo een spectaculaire race had ik nooit kunnen voorspellen. Dat we deze marathon in Portland van de grond hebben gekregen is waanzinnig, en dan zo’n opkomst, dat is niet te geloven”, zegt de 34-jarige voormalige ALO student.

Merein van Benthem draaide tot het laatste moment erg goed mee, maar tegen het Breakawayskate/Bont team, dat met vier man tegen hem reed kon zelfs het aankomend Nederlands/Canadees talent niet op. Van Benthem finishte met 12 seconden achterstand op de vierde plek.

Dit jaar maakte de organisatie voor het eerst gebruik van computer-chip-transponders voor de tijdwaarneming. De organisatoren van de marathon in Portland zijn mede-eigenaars van het systeem.