foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer

Nationale titels voor Lissenberg en Bekkering

Waardige seizoensafsluiting in goed gevuld Thialf

Yoeri Lissenberg en Danielle Bekkering hebben het seizoen afgesloten met de Nederlandse kunstijstitel. Lissenberg was in een mooie finale na 150 rondes uiteindelijk de snelste van een kopgroep van drie rijders met een ronde voorsprong. Henk Angenent sloot zijn schaatscarrière af met een fraaie tweede plaats en Douwe Bierma stond voor het eerst op het podium op plek drie. Bekkering maakte deel uit van een kopgroep, die weliswaar in de laatste ronde werd achterhaald, maar waarbij ze de rest toch nog voor kon blijven in de eindsprint. Carla Zielman werd tweede en Mariska Huisman legde beslag op de derde plaats.

Het was een lange, maar mooie marathondag in Thialf. Vanaf de Pupillen tot en met de Topdivisie werd er gestreden om het kampioenschap en er werden maar liefst 14 nationale titels vergeven. In de middag was het Thialfstadion met een paar duizend toeschouwers uitstekend bezet.

In de topdivisie waren het Ytzen Faber, Casper Helling en Willem Hut die als eersten op avontuur gingen. Na 20 rondes volgden Yoeri Lissenberg, Henk Angenent en Douwe Bierma hun voorbeeld. Ze liepen langzaam weg uit het peloton, dat de drie vrij gemakkelijk liet gaan. Geen van de andere ploegen reageerde adequaat, waardoor de voorsprong al snel driekwart ronde bedroeg. Pas toen kwam er voornamelijk door toedoen van het DSB- en BAM-kamp een achtervolging op gang, maar het bleek te laat. Geholpen door enkele teamgenoten vanuit de achterhoede wisten de drie de achterkant van het peloton te bereiken. Gemakkelijk ging dit echter niet en met name Douwe Bierma had alle steun van zijn teamgenoten nodig om erbij te kunnen komen.

Daar kwam bij dat op het moment van de aansluiting de kop van het peloton het tempo weer flink opvoerde. Dit gebeurde vooral door het BAM-team dat zich vooralsnog niet bij een nederlaag wilde neerleggen. Hierdoor brak het peloton in meerdere stukken uiteen, waarbij het toptrio in de laatste groep schaatste en dus opnieuw op achterstand kwam. De coupe slaagde evenwel niet, want met vereende krachten werd alles weer bij elkaar gebracht en kwam ook Bierma weer netjes in het peloton terecht.

De drie verloren elkaar daarna amper uit het oog en hun ploegmakkers van TNT, Schuurman en Foekens wisten alle andere ontsnappingen te neutraliseren en controleerden daarmee verder de koers. Ook bij het afsprinten van het peloton letten de drie goed op elkaar en geen van hen kreeg dus de kans stiekem te ontsnappen. Na een ‘surplace’ in de eerste van de vijf slotrondes demarreerde Douwe Bierma, zijn enige mogelijkheid om tot winst te kunnen komen. Lissenberg counterde hem vrij gemakkelijk, gevolgd door Angenent, waardoor het drietal weer bij elkaar kwam. Twee rondes voor het einde ging vervolgens Lissenberg aan. Hij bereikte als eerste de voorlaatste doorkomst en was heel even in de veronderstelling dat hij al had gewonnen. Toen hij besefte dat hij nog een ronde moest gaan, had hij gelukkig nog genoeg over om ook de laatste ronde Angenent voor te blijven en alsnog als eerste de finishlijn kon passeren.

De dames maakten er een levendige wedstrijd over 70 rondes van. De twee DSB-favorietes Elma de Vries (World Cup) en Maria Sterk (prive-omstandigheden) ontbraken, waardoor het een open wedstrijd werd met veel kanshebsters voor de titel. Danielle Bekkering, Yvonne Spigt en Margo van de Merwe luidden een achteraf beslissende ontsnapping in, waar later nog zes rijdsters bij konden aansluiten. Hierbij waren echter niet de favorietes Mariska Huisman, Carla Zielman en Andrea Sikkema. Te laat zetten ze gezamenlijk de achtervolging in, ook een beetje met de handrem erop om niet te veel energie te verspelen voor de eindsprint. Dit brak hen echter op, want Danielle Bekkering, uitstekend geholpen door ploeggenote Janneke Ensing, hield stand en wist in de eindsprint Zielman en Huisman nog knap voor te blijven om daarmee haar titel te prolongeren.

In de eerste divisie zat het venijn in het tweede deel van de wedstrijd. Respectievelijk groepjes van 2, 5 en 5 rijders reden weg uit peloton, die zorgden voor een kopgroep van 12 man, die een ronde voorsprong wist te nemen. Na 75 rondes nam opnieuw een groep van 10 de benen. Spekkopers hierin waren Pieter Overmars en Sjaak de Wolff, want zij zaten als enigen ook al in de eerste groep. Ook deze groep slaagde erin een ronde te pakken, waardoor genoemde rijders op twee uitlooprondes leken komen te staan. “Leken” want De Wolff zat er door en slaagde er net niet in om de aansluiting te vinden. Dit alles speelde zich af in de laatste 10 rondes, waardoor de finishprocedure een nogal rommelig geheel werd, waarbij ook de rijders niet precies meer wisten in welke groep ze nu zaten en wanneer ze moesten afsprinten. Zelfs Overmars besefte in eerste instantie niet dat hij kampioen was geworden, maar was des te blijer toen hij dit van zijn ploegleider te horen kreeg. Dat De Wolff tweede was stond niet ter discussie, maar als derde stond eerst Thijs Smit op het scorebord, terwijl het brons later alsnog aan Engbert de Vegt werd toegekend, omdat toch echt hij als derde was gefinished op het moment dat dat moest.

Ook de Masters streden vandaag om de nationale titels. Nadat halfweg koers het kaf van het koren was gescheiden, ontstond er een kopgroep van zeven rijders. Uiteindelijk bleven er hiervan vier over die met een ronde voorsprong voor het kampioenschap mochten gaan. Arjan Bakker, die de gehele wedstrijd al de sterkste indruk maakte, reed in de laatste ronde weg bij zijn medevluchters en prolongeerde zo zijn titel. Herman Veneman werd tweede, Geert Kruims pakte het brons. Frans Biemond zag als vierde man in de kopgroep een podiumplaats aan zich voorbijgaan.

Het NK stond als laatste wedstrijd van het seizoen ook in het teken van het afscheid van een negental toprijd(st)ers. Onder hen Henk Angenent die pas vanmorgen aangaf het actieve schaatsen voor gezien te houden. Hij zal volgend seizoen alleen nog langs de baan te vinden zijn als trainer/coach/ploegleider. Verder werden Frans de Ronde, Bram Sikma, Martijn Bovenmars, Pieter Albada, Miel Rozendaal en Jeroen de Vries in de bloemetjes gezet voor hun bewezen diensten. Bij de dames viel die eer te beurt aan Karin Bakker en Liesbeth Hylkema.

Er worden bij het NK geen punten voor de Dick van Gangelen Trofee weggegeven, omdat buitenlandse marathonschaatsers hier uiteraard niet aan mogen deelnemen en hierdoor dus benadeeld zouden worden. Op het Schaatsgala van 20 maart zal worden bekendgemaakt wie dit seizoen de marathonschaatser- en schaatsster van het jaar zijn geworden. Kandidaten bij de heren zijn Ralf Zwitser en Bob de Vries, bij de dames gaat de strijd vooral tussen Maria Sterk en Danielle Bekkering, met ook nog een heel klein kansje voor Elma de Vries.

In de ochtend werden zoals aangegeven de titels bij de jeugd verdeeld. Dit leverde de volgende Nederlandse Kampioenen op: Beau Wagemaker en Pieter van Velde (Pupillen B), Tjitske Wassenaar en Wesly Dijs (Pupillen A), Kelly Schouten en Kai Verbij (Junioren C), Marjanne Timmer en Bouwe Meijer (Junioren B), Bianca Roosenboom en Marcel van Ham (Junioren A).
 

Uitslagen:
 
Meisjes pupillen A
Jongens pupillen A
Meisjes pupillen B
Jongens pupillen B
Meisjes junioren A
Jongens junioren A
Meisjes junioren B
Jongens junioren B
Meisjes junioren C
Jongens junioren C
Masters
Eerste divisie
Dames
Topdivisie

Foto's

© marathonschaatsen.nl


www.MARATHONSCHAATSEN.nl