Nieuw type helm zorgt voor doorbraak hoofdbescherming

De normen voor sporthelmen zijn de afgelopen 25 jaar niet veranderd. Dit betekent dat sporters nog steeds weinig keus hebben bij het dragen van hoofdbescherming tijdens het uitoefenen van hun favoriete sport. Men draagt niets, een muts of een standaard helm. Meer keuzes zijn er niet en dit is een van de redenen waarom er bijvoorbeeld op ijsbanen nauwelijks helmen worden gedragen. De afgelopen jaren is er speciaal voor het schaatsen een zachte ďhelmĒ ontwikkeld. Deze helm is de afgelopen 2 seizoenen tot volle tevredenheid gebruikt door de KNSB bij de Aegon Junior Schaatsspelen. De producent van deze zachte helm, Smartcap, komt nu met een nieuw type helm, dat nog meer bescherming biedt en ook geschikt is voor andere takken van sport en eventueel de gezondheidszorg.

De nieuwe Smartcap, de SC2, is extreem licht, flexibel en voldoet aan de shock-absorptie normen, die gelden voor helmen, die gebruikt worden in de watersport. Alle vormen van watersport vallen hieronder zoals kite-surfen, wakeboarden en waterskiŽn. Dit biedt perspectieven voor andere takken van sport zoals bijvoorbeeld schaatsen, skiŽn en bergsport waar het dragen van een traditionele helm nog steeds op veel bezwaren stuit. Door de bijzondere combinatie van 3 soorten schuim en 2 lagen textiel is er een product ontwikkeld dat uniek is in zijn soort en een flinke klap kan opvangen.

De SC2 weegt nog geen 150 gram en sluit nauw aan bij de vorm van het hoofd. 3 van de 4 onderdelen van de Cap zijn via verstevigde scharnierpunten met elkaar verbonden. De achterkant van de Cap wordt met een band gefixeerd aan de 2 zijkanten. Deze band kan in een handomdraai worden losgemaakt zodat de helm vrijwel plat kan worden vervoerd en tevens gemakkelijk stapelbaar is. De SC2 is afgelopen zomer en deze winter uitvoerig in de praktijk getest. Dit heeft geleid tot een aantal kleine verbeteringen, die in het eindproduct worden verwerkt.

Aan de SC2 is ruim 4 Ĺ jaar gewerkt door Martien Pater (voormalig jurist en schaatsproducent) en zijn zoon Martijn (industrieel ontwerper en eigenaar van een adviesbureau op het gebied van productontwikkeling). Tijdens de ISPO in Munchen, de grootste wintersportbeurs van Europa die begin februari 2009 werd gehouden, was er veel belangstelling uit alle delen van de wereld. De voorbereidingen voor de productie in AziŽ zijn inmiddels in volle gang. De SC2 komt dit najaar op de markt in Nederland, een groot aantal andere landen in Europa en daarbuiten.Meer info: www.smartcap.nl

© marathonschaatsen.nl


www.MARATHONSCHAATSEN.nl