Haarlemse zeges Cedric Michaud en Elma de Vries

Deze keer geen massaspurt in de voorlaatste wedstrijd om de KNSB Cup in Haarlem. Uit een kopgroep van uiteindelijk acht rijders ontsnapte Cedric Michaud en won eindelijk weer eens een marathon. Rob Hadders eindigde als tweede en Yoeri Lissenberg kwam als derde over de streep. Bij de dames liet Elma de Vries haar aanvallende neigingen de vrije loop en kwam solo als eerste over de finish.

In de topdivisie werd er van meet af aan weer hard gekoerst met als gevolg een langgerekt peloton, dat daarop in tweeën brak. Een aantal van 22 rijders - onder wie ook weer B-rijder Johan Bakker -  wist hierdoor een ronde voorsprong te nemen. Bob de Vries wilde meteen hierop graag nog een keer rond, maar die poging werd dit keer verijdeld. Hierna werd er gecontroleerd gereden en kwam er niemand meer weg. De finale om de dagzege met de 22 rijders was boeiend. De kopgroep viel door de tempowisselingen uit elkaar en met name de sprinters kwamen op achterstand te rijden. Vanuit het voorste deel van de koers sprongen daarna nog diverse rijders weg, maar alleen Cedric Michaud was hierbij in de voorlaatste ronde succesvol. De Fransman gaf zijn verkregen voorsprong niet meer uit handen en behaalde sinds 2006 in zijn voorlaatste wedstrijd dit seizoen toch weer eens een welverdiende zege. Arjan Stroetinga miste vandaag de slag, waardoor hij geen punten behaalde. Maar hij had er al zoveel dat de KNSB Cup hem eigenlijk niet meer kan ontgaan.

Elma de Vries wilde blijkbaar weer eens laten zien dat ze terecht het klassement aanvoert. Na een levendige dameswedstrijd ontsnapte ze 20 rondes voor het einde en alleen Carla Zielman kon haar vooralsnog volgen. Maar de nationaal kampioene moest haar meerdere erkennen in De Vries en moest haar laten gaan. In de slotfase kwam het peloton nog wel naderbij, maar De Vries had voldoende over om haar nieuwste overwinning al voor de streep te kunnen vieren. Zielman werd wel weer achterhaald door het peloton waardoor Chris Witty opnieuw kans zag het podium te betreden, ditmaal als tweede. Bianca Roosenboom liet zich de laatste wedstrijden al vaker van voren zien en vandaag had dat een knappe derde plaats tot gevolg.

Ook in de eerste divisie werd er volop aangevallen. Dit resulteerde er in dat er tweemaal een groep het peloton dubbelde. Vijf rijders waren in beide groepen vertegenwoordigd zodat zij uiteindelijk mochten gaan strijden om de dagzege. Frederik Nauta en Jaap Smit lieten daarin de overige drie achter zich, waarna Nauta de topdivisierijder in de eindsprint versloeg. Tom van de Belt werd derde. Peter Nauta behield met ruime voorsprong de leiding in het klassement.

De punten voor de Dick van Gangelen Trofee worden van de laatste wedstrijden van het seizoen voorlopig geheim gehouden, zodat het een verrassing blijft wie op het Schaatsgala van 20 maart worden uitgeroepen tot marathonschaatser- en schaatsster van het jaar.

Zondagavond 22 februari wordt in Hoorn de 13e en laatste wedstrijd om de KNSB Cup verreden (18.30 uur). De topdivisie rijdt dan 150 rondes en de dames 70.