Ruud Aerts de sterkste in 200 km-finale Grand Prix

Martijn Kromkamp wint overall-klassement

Ruud Aerts heeft zaterdag in Zweden de afsluitende 200 km wedstrijd van de Safan Grand Prix op overtuigende wijze gewonnen in een tijd van 5 uur en 37 minuten. Hij achterhaalde persoonlijk Kurt Wubben die lange tijd alleen op kop reed, maar in de slotfase volledig kapot ging. Ploeggenoot Martijn van Es vergoedde nog wat van zijn leed door knap 2e te worden. Arjen Becker finishte net voor het peloton als derde. Martijn Kromkamp (9e) verdedigde met succes zijn toppositie in het klassement en werd daarmee de eindwinnaar van de Safan Grand Prix 2009 in Zweden.

Het was zonnig, maar met ongeveer -20° erg koud vanmorgen om 9.00 uur bij de start van de 200-km wedstrijd op het Runnmeer bij Falun. Van de 38 gestarte rijders, met onder andere de Zweed David Hjälmarsson en enige B-rijder Richard Sijm, hield een aantal het dan ook al weer snel voor gezien, waaronder Henk Angenent, Willem Hut en Bertjan van der Veen. Helemaal niet van start ging Ralf Zwitser, die afgelopen nacht een hoofdwond en een hersenschudding opliep bij een ongelukkige val in zijn hotel. Ook tijdens de race vielen er diverse uitvallers te noteren en slechts 16 man reed de 200 km helemaal uit.

Na de gebruikelijke speldenprikken in het eerste deel van de race van onder andere Casper Helling, Peter van de Pol, Erik Hulzebosch, Sander Kingma en Jens Zwitser gingen na circa 100 km Kurt Wubben en Jochem Uithoven er vandoor. Uithoven moest later lossen bij de ontketende Wubben, die vervolgens circa 80 km alleen aan de leiding ging. Hij bouwde maar liefst een voorsprong op van bijna 6 minuten en de strijd leek hiermee beslist. Achter hem hield Uithoven eerst nog stand op de tweede plaats, gevolgd door een achtervolgend drietal: Martijn van Es, Bas ven Hest en Ruud Aerts. Op 1 minuut daar weer achter volgde het ‘peloton’, met overigens nog maar amper 10 rijders.

Nadat het drietal rijdend op plaats 3,4, en 5 Uithoven was gepasseerd lag het tempo Aerts echter nog niet hoog genoeg en hij liet 2 rondes van 8,5 km voor het einde ook Van Es en Van Hest achter zich. Hoewel hij zelf niet echt met de mogelijkheid rekening hield Wubben nog te kunnen achterhalen, was het op hetzelfde moment helemaal gedaan met de leidende en lijdende man uit Pijnacker. Tot zijn eigen verbazing kreeg Aerts hem in mum van tijd in het vizier en niet veel later waren de rollen omgedraaid. De voorsprong die Aerts inmiddels op de overigen had opgebouwd wist hij in de laatste ronde wel vast te houden, zodat hij een nieuw natuurijs-succes kon binnenhalen. Vorig seizoen won Aerts ook al de 150 km-finale in Zweden en dit jaar zegevierde hij nog in de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee.

Ruim 2 minuten achter Aerts wist Martijn van Es de overigen voor te blijven en zijn goede wedstrijd te bekronen met de tweede plaats. Ook Arjen Becker ontsnapte in de laatste ronde nog uit de resterende groep en legde daarmee beslag op plaats drie. Jan Maarten Heideman won de sprint van de rest en werd zo 4e. Aanvaller Uithoven haalde de finish niet en Bas van Hest werd weer opgeslokt door de groep. Dat gebeurde ook met Wubben, maar na ook hieruit gelost te zijn kwam hij zeer moe gestreden eervol als laatste binnen (op bijna 9 min. achterstand op Aerts!).

Martijn Kromkamp toonde zich de meest regelmatige klassementsrijder en werd daarmee de terechte winnaar van het eindklassement. In alle wedstrijden reed en eindigde hij attent voorin, terwijl voor hem de namen in de uitslag nog al eens wisselden. Ruud Aerts klom door zijn zege vandaag naar de 2e plaats en Ruud Borst eindigde in het klassement als derde.

De jury van de Dick van Gangelen Trofee was duidelijk in haar oordeel over de meest strijdlustige rijder van vandaag: "Geen twijfel over de dapperste man op het Runnmeer in de afsluitende 200 kilometer. Kurt Wubben dwong bewondering en respect af met zijn lange solopoging."