NRC Handelsblad, 13-01-2009

Frustraties over gemiste kansen op natuurijs

Marathonschaatsers spreken bij dooi hoop uit dat wedstrijdorganisatoren professioneler worden.
De marathonschaatsers vinden dat recreanten wedstrijden op natuurijs niet in de weg mogen staan.

Door Henk Stouwdam

Over de Ankeveense plassen niets dan lof. Een prachtig Goois natuurgebied, waar bij strenge winters de marathonschaatsers graag naartoe komen om de Driedaagse te rijden, een klassieker op natuurijs. Maar had de wedstrijd in plaats van gisteren niet vrijdag of zaterdag moeten beginnen? Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent vindt van wel. Bij organisatoren van natuurijswedstrijden heeft volgens hem de tijd stilgestaan. Veranderingen zijn dringend noodzakelijk.

Door het achterwege blijven van twaalf strenge winters zijn de ijsclubs blijven steken in conservatisme, oordeelt Angenent, wiens mening wordt gedeeld door de meeste rijders. Waar het marathonschaatsen in die periode een ontwikkeling naar professionalisme heeft doorgemaakt, zien de geroutineerde schaatsers bij natuurijswedstrijden nog steeds dezelfde gezichten en treffen zij dezelfde, eenvoudige omstandigheden. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Angenent: „De ijsclubs hebben twaalf jaar zitten slapen. Er moet een omslag in denken komen.”
Als dat zou zijn gebeurd, hadden de schaatsers volgens hem na de NK, donderdag op de Oostvaardersplassen, hun competitie op natuurijs de dag erna kunnen vervolgen. Dan hadden zij in het weekeinde niet passief moeten toezien dat spiegelende Nederlandse ijsvloeren door een stralende zon werden beschenen en werden bezet door recreanten. Het amateurisme onder wedstrijdorganisaties moet plaatsmaken voor professionalisme, vindt Angenent. „Want die natuurijswedstrijden zijn voor een deel ons brood. En dat wordt ons nu ontnomen.”

Dat kan wel zijn, zegt David Pos als voorzitter van de Stichting Natuurijswedstrijden – waar de twaalf klassiekers onder ressorteren – maar dan gaat Angenent voorbij aan de werkelijkheid: schaatsclubs zijn financieel mede afhankelijk van de toertochten. „Wedstrijdschaatsers kunnen de toeristen zomaar niet opzij schuiven, nog afgezien van de problemen om tussen recreanten ruimte vrij te maken voor een wedstrijd. Dat is voor ons onuitvoerbaar.”
Pos krijgt bijval van burgemeester Don Bijl van de gemeente Wijdemeren, waar Ankeveen onder valt. Hij vertelt dat het schaatspubliek afgelopen weekeinde voor een enorme druk rond de plassen zorgde en dat de politie daar de handen vol aan had. Hij zou niet weten hoe daar nog een wedstrijd aan toegevoegd had kunnen worden. „Wij knijpen nu al een oogje toe, bijvoorbeeld door auto’s in bermen te laten parkeren.”

Angenent denkt dat een organisatie best een wedstrijd naast een toertocht kan houden. „Maar dan moet je niet wachten tot het winter wordt, maar ’s zomers de draaiboeken al klaar hebben. En als de ijsclubs handen tekortkomen, kunnen ze organisatiebureaus inschakelen.” Pro Sport kan zo’n bureau zijn. De samenwerking zou dan verder gaan dan het bemiddelen bij de tv-contracten met de NOS en de reclameovereenkomst met Unox. „Maar dan moeten alle betrokkenen deze winter grondig evalueren en met initiatieven komen”, zegt Peter Rovers, een van de twee partners van Pro Sport. „Nu steunen de natuurijswedstrijden te veel op trouwe vrijwilligers. Dat is niet vol te houden.”
Die mening wordt gedeeld door René Ruitenberg, de schaatser die ondanks zijn leeftijd (38) nog opbloeit bij natuurijs en gisteren vierde werd. „Er hadden deze vorstperiode zeker twee wedstrijden meer gereden kunnen worden. Er moet een commissie komen waarin alle betrokkenen het systeem van natuurijswedstrijden eens goed tegen het licht houden. Want zo kan het niet langer.”

Teun Breedijk, marathoncoördinator van schaatsbond (KNSB), zegt dat professionalisering nadere bestudering verdient. De bond kan zelf weinig doen, omdat de twaalf natuurijsklassiekers zijn ondergebracht in de Stichting Natuurijswedstrijden. Maar Breedijk vindt wel hij het initiatief tot een kritische evaluatie moet nemen.
En toen gisteren in Ankeveen eindelijk kon worden geschaatst door de marathonrijders, werd de Driedaagse ingekort tot één dag. Er was al een dag afgehaald om de Superprestigefinale, morgen op Flevonice, niet te hinderen en gisteren moest de wedstrijd met nog een dag worden ingekrompen. De reden? Invallende dooi...

© marathonschaatsen.nl


www.MARATHONSCHAATSEN.nl