OPMERKELIJK

Volgende stap is nationale marathonploeg

Marathonschaatsers zien combinatie met langebaanrijders wel zitten

Het was een probeersel zondagmiddag, de combinatie van marathonschaatsers en specialisten op de langebaan, na de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Maar de marathonschaatsers zien het in ieder geval wel zitten. En Heinze Bakker toonde zich als voorzitter van de sectie marathon van de schaatsbond KNSB eveneens enthousiast. Hij noemde het een eerste echte stap richting internationalisering van het marathonschaatsen. Voorzichtig durfde Bakker al te denken aan wedstrijden die internationaal ook worden erkend door de ISU en wellicht een geschikte afwisseling vormen in het programma van wereldbekerwedstrijden.

Bakker wees er op dat afgelopen weekeinde bewezen was dat alle andere veranderingen in dat programma van de World Cup, met onder meer een ploegenachtervolging en kleine vierkamp, dit seizoen niet echt een succes zijn. Volgens Bakker is wel duidelijk dat de marathon voor zowel de schaatsers als het publiek wel aantrekkelijk kan zijn. ,,Marathonschaatsen verdient het om meer belangstelling te krijgen'', aldus Bakker. ,,En zodra deze sport ook als zodanig wordt erkend bij de ISU, zou de volgende stap kunnen zijn dat we over moeten gaan naar nationale ploegen, die bij de KNSB faciliteiten krijgen die andere disciplines binnen het schaatsen ook genieten.'' Volgens Heinze Bakker zal marathonschaatsen zich wellicht volgend seizoen al voorzichtig uit kunnen breiden naar een ontmoeting tijdens wereldbekerwedstrijden in Erfurt en Hamar. Zondagmiddag strikte de voorzitter voor het uitreiken van de prijzen in ieder geval al ISU-lid Jan Dijkema, ook al viel de marathon nog buiten de internationale reglementen.

Minstens zo belangrijk was natuurlijk dat de schaatsers van een geslaagd experiment wilden spreken. En met de KC Boutiette als winnaar, werd ook nog onderstreept dat de combinatie met langebaan ook heel goed kan. De Amerikaan won in Heerenveen eerst al de kleine vierkamp en toonde zich in de finale van de marathon na vijftig ronden ook nog eens de snelste sprinter, vóór de Fransman Cédric Michaud en Jan van Oosterom uit Schalkhaar. ,,Het is een ander slag volk, maar ze kunnen het wel leren. Het is vooral belangrijk voor het marathonschaatsen dat het op deze manier wordt opgepakt'', zei Erik Hulzebosch na afloop. Dat er slechts dertien langebaanschaatsers in het peloton zaten, terwijl zich eerst 33 man aanmeldden, kwam volgens Hulzebosch ,,omdat langebaanschaatsers met een paar wedstrijden achterelkaar van alles voelen en gauw klagen. Terwijl wij na de wedstrijd van zaterdagavond, met plezier nog weer een marathon rijden''.

Bob de Jong was één van de langebaanschaatsers die het vlak vóór de start voor gezien hield. Maar de winnaar van de vijf kilometer zocht in ieder geval een excuus. ,,Mijn hart zei dat ik mee moest doen. Maar na vier afstanden in één weekeinde vond mijn coach het eigenlijk wel genoeg.'' KC Boutiette pakte zijn derde overwinning in de marathon van dit seizoen, ook al reed hij in Heerenveen eerder alle afstanden en schaatste hij de afgelopen twee weken ook al de World Cup in Hamar en Erfurt. ,,En heel even heb ik er ook nog aan gedacht om zaterdagavond de marathon in Assen te rijden'', zei de Amerikaan gisteren. Volgens Boutiette is de marathon een mooie afwisseling bij het langebaanschaatsen. ,,En dan afwisselend een marathon over 50 of 100 ronden, blijft voor het publiek ook spannend en overzichtelijk.'' Ids Postma, zaterdag derde op de 1500 meter, kon zich dankzij ervaring van afgelopen zomer in de marathons op skeelers wel goed handhaven in het peloton, maar nam geen risico in de eindsprint. ,,Leuk om te doen, maar de echte langebaanschaatsers hebben niets te zoeken in zo'n marathon.''

Friesch Dagblad (Bram Buruma), 25-11-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl