Onderzoek naar vroege 5 km natuurijsbaan

Jan Maarten Heideman zet vernieuwingsplan door

Terwijl het klimaat ongunstig lijkt en het buitenland lokt, wacht Nederland wellicht een nieuwe natuurijstijd.  Jan Maarten Heideman heeft samen met zijn vader Arend enkele gerenommeerde Nederlandse ondernemingen enthousiast gekregen voor een onderzoek naar de technische, planologische en financiële haalbaarheid van een vroeg-natuurijsbaan van 5 kilometer. Met deze grote vernieuwing willen ze het eeuwenoude wintergevoel van natuurijs op helpen roepen.

"Natuurijs is voor de meeste schaatsers de grote droom. In ons plan gaat het om een vroeg-natuurijsbaan die in een natuurlijk gezien aantrekkelijke omgeving ligt en waar de natuur een handje wordt geholpen zodat er ook bij lichte vorst of temperaturen boven het vriespunt geschaatst kan worden. Zo'n baan is vooral (ook commercieel) interessant  omdat recreanten, snelle toerrijders en professionele schaatsers nu voor natuurijs vaak nog uit moeten wijken naar het buitenland. Ook de lengte van de baan is belangrijk. Kunstijsbanen, waarvan Nederland er een groot aantal kent, zijn maximaal maar 400 meter lang", aldus Heideman.

 "Wij willen het eeuwenoude wintergevoel van natuurijs helpen oproepen", zegt vader Arend. "Vorig jaar was er in februari een korte vorstperiode waarin het ijs net niet dik genoeg was om er op te schaatsen. Onze gedachte is om de natuur op die momenten een handje te helpen, zodat het ijs wel houdt. Het mooiste zou zijn een grote vaart of plas te vinden in een aantrekkelijke omgeving. Als je dan een baan kan kweken van ongeveer vijf kilometer lang, zal dat heel veel schaatstoeristen lokken."

Via de stichting Stichting Hendrick Avercamp nu*, waar Heideman voorzitter van is, werden de wensen over een vroege natuurijsbaan gepresenteerd. Zo kwam hij eind vorig seizoen in contact met Essent, dat de nationale schaatssport een warm hart toedraagt. Dit leidde tot een onderzoeksopdracht van deze stichting aan Essent N.V., TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie (MEP) uit Apeldoorn, DHV-AIB B.V. uit Eindhoven en Deerns raadgevende ingenieurs B.V. uit Rijswijk, innovatieve bedrijven van naam en faam. Naar verwachting nog voor de winter zullen de vier ondernemingen, die elk een deel van de kosten voor hun rekening nemen, hun rapport van het haalbaarheidsonderzoek laten verschijnen.

Inmiddels heeft Henk Ketelaar, eigenaar van de recreatie-terreinen Dorhout Mees in Biddinghuizen, al aangegeven dat op zijn gebied genoeg ruimte is om zo'n baan te kunnen realiseren. De ondernemer loopt naar eigen zeggen zelf ook al jaren rond met dergelijke plannen. Binnenkort gaat hij dan ook samen met Jan Maarten Heideman om tafel om te bekijken of de plannen te combineren zijn.

© marathonschaatsen.nl, 12/15-11-03

* De "Stichting Hendrick Avercamp nu" is genoemd naar de bekende Nederlandse winterschilder Hendrick Avercamp (1585-1634) en zet zich in voor kunst, cultuur en wetenschappelijk onderzoek in relatie tot schaatsen.


www.MARATHONSCHAATSEN.nl