Ook een 200 km race in Zweden


Zweden, eindeloos ijs

Op zaterdag 21 februari wordt in het Zweedse Orsa een 200 km wedstrijd- en toertocht georganiseerd. De wedstrijd begint ’s morgens op 7 uur en vindt plaats op de Orsasjö tussen de plaatsen Mora en Orsa in Midden-Zweden. Al enige jaren wordt er op dit meer een baan geveegd van 25 km, speciaal voor Nederlandse schaatsliefhebbers. Internationaal is de regio bekend vanwege de langlaufsport; de initiatiefnemers willen nu ook de schaatssport verder ontwikkelen. De grote ijszekerheid is daarbij een belangrijke drijfveer.

Initiatiefnemers van de tocht, die naam draagt Orsa200K, zijn de gemeenten Orsa en Mora, de Vasaloppetorganisatie, de Zweedse outdoororganisatie Friluftsfrämjandet en aantal plaatselijke sportorganisaties. Het vegen van de baan is mede gefinancierd door de hotels in de omgeving.

Het ijs op dit meer is in deze periode van de winter meer dan een halve meter dik. Op verzoek van rijders is voor de tocht gekozen voor een lus van 12,5 km. Vorige winter is een try-out geweest van deze 200 km tocht, waarbij twee Nederlandse marathonschaatsters de tijd neerzetten van 8 uur 39 min. Nabij het traject liggen diverse overnachtingsmogelijkheden variërend van houten blokhutten voor kleinere en grotere groepen en hotels. De geveegde baan ligt niet ver van locaties die geschikt zijn voor langlaufen, alpineskiën en andere winterse activiteiten. De geveegde baan is verder beschikbaar in de maanden januari, februari en een aantal weken in maart. Met name met eigen vervoer is deze locatie aantrekkelijk alternatief voor Nederlandse schaatsliefhebbers.

Afgelopen jaren is het ijs bezocht door een honderdtal schaatsers, individueel en als groep. De schaatsschool van Alkmaar is al enkele jaren vertrouwd met het ijs op de Orsasjö.

Meer informatie: www.nordicskatingcenter.nl

marathonschaatsen.nl  / Fred Geers, 20-10-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl