WK Veteranen 2004 op de Weissensee
 
De SWM zal op 21 januari 2004 het WK Marathonschaatsen voor Veteranen nieuw leven inblazen. Vooruitlopend op de uitgave van Marathon Magazine, dat eind van deze week verschijnt, hierbij alvast de aankondiging daarvan.

 

Veteranen op waarde geschat

Wie neemt de regenboogtrui over van Aad Berg?

Onze marathon schaatsveteranen verdienen een "eigen" wedstrijd. Onze veteranen zijn veelal mannen die in hun "jonge" dagen tot de top van het marathoncircuit behoorden en, na de overgang naar het veteranenlegioen, in de schaduw van de nationale top, hun wedstrijdjes rijden. Op de 400-meterbanen is dit meestal als het A-peloton al onder de douches staat en het publiek, in grote meerderheid, de warme kachel van het restaurant of zelfs de parkeerplaats al hebben opgezocht. Toen wij een aantal jaren geleden de toertochten en de wedstrijd loskoppelden gingen de veteranen nog wel mee naar de wedstrijd van de matadoren waar zij, meer en meer, ondersneeuwden door de aandacht die de top nu eenmaal opeist. Dit is overigens ook niet uniek voor de marathonschaatssport maar gebeurt overal in de sport. Het Nederlands elftal speel voor een volle kuip of Arena en de oud-internationals voor een handje vol mensen op het amateurveld van Abbekawalda '23 of de V.V. Urk United.

Op een enkele uitzondering na zijn de veteranen tegenwoordig na 2 á 3 Weissensee ronden gelost uit de hoofdmacht en schaatsen daarna anoniem in de rondte. Alle aandacht van de media en publiek gaat uit naar de A-rijders en, in mindere mate, naar de "dames". In de hectiek na de finish rennen televisieteams, dagbladjournalisten en organisatie naar het podium om de winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht te huldigen want de camerateams moeten spoorslags naar het vliegveld. De Tv-film moet gemonteerd worden en moet de volgende dag al op de buis. In de tussentijd finisht de veteranenwinnaar veelal anoniem.

Het bestuur heeft zich afgelopen voorjaar over deze kwestie gebogen en is tot de slotsom gekomen dat onze veteranen beter verdienen. Een eigen wedstrijd, een W.K. (officieus) samen met die andere snelle mannen uit België, Duitsland, USA, de Scandinavische landen en Oostenrijk.. De mannen van de snelle tour. Uit de uitslagen van de afgelopen jaren bleek eens te meer dat de beste tijden van de snelle tourders en die van de veteranen veel dichter bij elkaar liggen dan de tijden van de veteranen en het A - peloton. De snelle tour van woensdag de 21e januari 2004 is nu dan ook de wedstrijd van de landelijke veteranen én de overige mannen, die al jaar en dag deel uitmaken van het legioen der snelle tourders. Op dit moment (sept. 2003, zijn er al ruim 100 veteranen ingeschreven)

Deze wedstrijd krijgt hierdoor ook een grote meerwaarde. Onze Tv-film zal dan ook aan deze wedstrijd aandacht besteden zodat de deelnemers aan deze wedstrijd de eer krijgen die hen toekomt.

Dispensatie

Er blijven op natuurijs natuurlijk altijd uitzinderingen waaraan wij niet voorbij willen gaan. Een enkele veteraan (b.v. Wiel van Aken) rijdt al vele jaren op top niveau mee met de besten van het A-peloton. Deze uitzonderingen willen wij de kans niet ontnemen om naast de snelle tour ook aan de wedstrijd op zaterdag 31 januari deel te nemen. Veteranen die in de afgelopen 3 jaar bij de eerste 20 in het "overall" klassement zijn geëindigd kunnen daarom om dispensatie vragen.

Marathon Magazine (SWM), 20-10-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl