Wisselschaats krijgt vervolg in kluunschoen

Schaatser Jan Maarten Heideman rolt van de ene in de andere vernieuwing

Marathonschaatser Jan Maarten Heideman rolt van de ene vernieuwing in de andere. Aan zijn pas gelanceerde wisselschaats heeft hij een uitvinding toegevoegd die hem nog meer tijdwinst oplevert in de Elfstedentocht: een kluunschoen. Voor de eerste meters, die hardlopend worden afgelegd, hoeft hij niet meer een sportschoen te dragen. Hij stapt direct in zijn schaatsschoen, die nu een tijdelijke zool heeft. Op het ijs zet hij in een handomdraai zijn wisselijzer onder de schoen. En weg is hij.
Ook langebaanschaatsers kunnen veel baat hebben bij de kluunschoen. Ze kunnen hiermee als de start bijvoorbeeld even wordt uitgesteld snel van het ijs en zich optimaal voorbereiden op een wedstrijd.
De nieuwste uitvinding van Heideman, die inmiddels al 'de grote innovator' van de schaatssport wordt genoemd, heeft alles te maken met zijn werk als fysiotherapeut bij de zorginstelling Sutfene in Zutphen, naast zijn hoofdberoep als schaatser. Opvallend is dat hij juist met deze combinatie de sterke professionalisering in zijn sport een extra prikkel geeft.

Orthopedisch schoenmaker

Op Sutfene heeft Heideman als fysiotherapeut contact met orthopedisch instrumentenmaker (voor protheses) Wim Bosch en een orthopedisch schoenmaker van de Firma Pruis Orthopedie, die ook nauw zijn verbonden met het revalidatiecentrum Kastanjehof in Apeldoorn. Orthopedisch schoenmaker Aart Pruis, die ook heeft gewerkt aan het schoeisel van bekende wielrenners (zoals de Italiaan Gianni Bugno), maakte op verzoek van Heideman in samenwerking met de orthopedisch instrumentenmaker de kluunschoen. De schaatsschoen van de wisselschaats wordt hiervoor tijdelijk uitgebreid met snel aan te brengen en snel te verwijderen materiaal om op te lopen.
De eerste proeven met deze uitvinding hebben Heideman geleerd dat de kluunschoen uitstekend werkt, dat hij er goed op kan hardlopen. Een ander voordeel kan zijn dat schaatsers zich bij wedstrijden niet meer al lopend op de schaatsen naar het ijs hoeven te begeven. Ze kunnen zich warm blijven lopen en op het laatste moment de tijdelijke zool van de kluunschoen vervangen door een schaatsijzer.

Nog ander plan

Een kluunschoen is alleen te gebruiken in combinatie met de wisselschaats, waarmee snel van schaatsijzer kan worden gewisseld. Dit wisselen is belangrijk als het ijzer bot of krom is geworden. Ook een kapotte veer wordt met een schaatswissel vervangen. Snel een ijzer kunnen wisselen verhoogt de veiligheid, benadrukt Heideman.
Oorspronkelijk zocht hij zijn vernieuwingen in het afgelopen jaar in een andere richting. Hij wilde een totaal andere schoen laten vervaardigen. Ondertussen vond hij met Gert Ruitenberg, broer van de schaatser René en Henri, de wisselschaats uit. Deze schaats maakte het hem mogelijk de schaatsschoen los te benutten, met een tijdelijke zool.
Schaatser Heideman kreeg in het verleden reeds grote bekendheid door een groot aantal succesvolle experimenten en vernieuwingen. Het is nu de tweede keer binnen zeer korte tijd dat hij zelf direct aan de wieg staat van een uitvinding. Niet alleen zijn eigen sport profiteert. Zo is wisselschaats ook zeer geschikt voor langebaanrijders en de kluunschoen kan ook voetballers en wielrenners van pas komen. Ter bescherming voor en na een wedstrijd van hun schoeisel en om uitglijden te voorkomen.


Stichting Hendrick Avercamp nu (voor kunst, cultuur en wetenschappelijk onderzoek in relatie tot schaatsen), Bollertweg 13, 7272 BH Gelselaar, tel. 0545 481339

11-06-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl