27e Alternatieve Elfstedentocht

 

Kuopio - Finland - 1 maart 2003

Volledige uitslag

Heideman wint Finse Alt.Elfstedentocht

Jan Maarten Heideman is in Kuopio winnaar geworden van de Alternatieve Elfstedentocht. Samen met Bertjan van der Veen had hij enige voorsprong op de concurrentie. Van der Veen moest Heideman in de eindsprint laten gaan. Heideman reed de 200 km in 5 uur 50 minuten en 34 seconden. Miel Rozendaal werd op ruim 2 minuten derde.

Erg koud was het deze keer niet: de temperatuur schommelde rond de -5 graden, het was bewolkt en er stond weinig wind. Toch was de tocht loodzwaar en met name door de kiezelsteentjes op het parcours (afkomstig van de volgauto's) kregen veel rijders last van botte schaatsen en moesten de strijd staken. Slechts 14 van de 40 gestarte A-rijders wisten daardoor de finish te halen. Ook winnaar Heideman gaf na afloop toe meerdere keren aan opgeven gedacht te hebben. Hij wisselde onderweg zelfs beide schaatsen omdat hij op zijn oorspronkelijke paar niet meer verder kon. Mede door de hulp van zijn ploeggenoten Henri en René Ruitenberg kon hij echter de aansluiting houden.


foto © Markku Riihinen

De eerste serieuze ontsnapping ontstond na ongeveer 60 km. Hotze Zandstra, Rob van Meggelen, Eric-Jan Hagedoorn en Martijn Kromkamp vonden elkaar en bouwden goed samenwerkend een voorsprong op van 1 minuut. Een achtervolgende groep van zeven rijders slaagde er echter later weer in om aansluiting te krijgen, zodat er halfweg koers een kopgroep van elf ontstond: Hotze Zandstra, Peter de Vries, Jan Maarten Heideman, Rob van Meggelen,  Bertjan van der Veen, Eric-Jan Hagedoorn, Martijn Kromkamp, Casper Helling, Youri Lissenberg, Miel Rozendaal en Jan Eise Kromkamp.

Uit deze groep ontsnapten Rob van Meggelen en Hotze Zandstra en zij kregen een voorsprong van 40 seconden. De achtervolgende groep viel daarna langzaam uiteen en in een ware slijtageslag vielen er daarna steeds meer rijders af. Bertjan van der Veen demarreerde vervolgens uit de groep en alleen Heideman kon hem nog volgen. Van Meggelen en Zandstra werden achterhaald en nadat van de laatste drie overgebleven rijders ook Rob van Meggelen het tempo niet meer kon volgen en uit koers ging, waren het Heideman en Van der Veen die konden gaan strijden om de eindzege. Van der Veen probeerde in de finale meerdere malen weg te rijden bij Heideman, maar slaagde er niet in om hem kwijt te raken. In de laatste 500 meter bleek Heideman uiteindelijk toch de sterkste en op twee reserveschaatsen boekte hij een van zijn mooiste zeges uit zijn imposante carrière.

Twee jaar geleden was Heideman in Finland ook al winnaar. Opmerkelijk genoeg had het podium toen dezelfde bezetting als nu: Rozendaal werd toen tweede en Van der Veen derde. Vorig jaar won Bas van Hest. Zondagmiddag is er bij Studio Sport een beeldverslag van de wedstrijd te zien.

Volledige uitslag

© marathonschaatsen.nl, 01/02-03-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl