Richard Touber wint Alternatieve Elfstedentocht in Japan

Richard Touber heeft vanmiddag op het Lake Akan in Japan de Alternatieve 11 City Tour gewonnen. De marathonschaatser uit het Friese Stiens versloeg in de eindsprint de Soester Tom Versteeg. Touber had voor de 200 kilometer 6 uur 42 minuten en 09 seconden nodig. Versteeg had slechts een tel meer nodig.

Er kwamen vanmorgen om 9.00 uur 22 schaatsers aan de start voor de 200 kilometerwedstrijd. Op de twee Nederlanders na, waren dat allemaal Japanners. Versteeg en Touber namen direct het initiatief en dat betekende dat er na een ronde al een kopgroep van drie rijders was ontstaan. Naast de beide Nederlanders kon alleen de Japanner Chiaki Takahashi het tempo bijbenen. Echter na 2 uur wedstrijd werd duidelijk dat een wedstrijd over 200 kilometer met Nederlanders een maatje te groot voor Takahashi was. Dat hield in dat Touber en Versteeg op elkaar waren aangewezen. Vooraf hadden zij de afspraak gemaakt om tot zeker halfweg koers bij elkaar te blijven.

Omdat het bij de start om 9.00 uur nog 15 graden vroor en het windstil was, waren de omstandigheden ideaal. Echter de koude wind die later de kop op stak maakte de tocht zwaar tot heel zwaar voor de minder getalenteerde deelnemers. Richard Touber zat na 80 kilometer al zo stuk, dat hij zelfs overwoog om te stoppen. Maar hij besefte dat hij dat tegenover de organisatie en ploegbaas Ronald de Beer niet kon maken. Dus werd de strijd voortgezet.

Versteeg deed gedurende de wedstrijd dan ook het meeste kopwerk en had een plan bedacht om Touber in de laatste twee ronden van zich af te schudden. Maar de kleine Fries had zich kennelijk weer hersteld en kon de aanvallen afslaan. Tom Versteeg: ,,Toen me dat niet lukte wist ik dat het moeilijk voor me zou worden, omdat ik weet dat Richard de betere sprinter is. Bovendien maakte ik op het laatste rechte eind naar de finish nog een misslag en dan kun je helemaal wel vergeten. Teleurgesteld ben ik wel omdat Richard vrijwel de hele wedstrijd achter me heeft gereden. Maar ja, cadeautjes worden niet weggegeven. Nadat ik drie weken geleden op de Weissensee niet heb kunnen rijden omdat ik ziek was, ben ik tevreden over de tijd. Echter de nummer twee telt niet in de topsport.``

De winnaar besefte dat de druiven voor de nummer twee zuur waren. ,,Als je stuk zit, heb je kennelijk nog krachten over om te kunnen sprinten voor de zege. Tom Versteeg heeft echter de wedstrijd gemaakt en zonder hem was ik nooit aan de finish gekomen. Hij heeft me er doorheen gesleept. Zelf had ik gedacht dat hij me er in de laatste ronde wel af zou rijden. Ik ben blij met de overwinning. Ik rekende op een eindtijd van 6.19. Maar de omstandigheden werden met het uur zwaarder, de kou sloeg toe en we moesten het met z`n tweeën doen. We hebben beiden laten zien, dat we een 200 kilometer wedstrijd uit kunnen rijden. Voor de toekomst is dat niet verkeerd.``

SWM, 22-02-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl