Goede condities voor Alt. Elfstedentocht in Japan

De condities waaronder zaterdag in Japan de vierde Alternatieve Elfstedentocht op het Lake Akan - gelegen op het noordelijke eiland Hokkoaido - zal worden verreden, zijn meer dan uitstekend.  De afgelopen dagen heeft het 's nachts meer dan 25 graden gevroren, terwijl het overdag de temperatuur bij -8 blijft steken.  De dikte van de ijsvloer varieert van 80 centimeter tot een meter. Met praktisch geen wind en de zon aan de hemel zijn de omstandigheden ideaal voor een snelle wedstrijd en een mooie toertocht. Als de extreme koude in de nacht en vroege ochtend aanhoudt, kan het zaterdag ook wel  eens slijtage slag worden. De weersverwachting voor de komende dagen luidt echter dat zich geen extreme wijzigingen zullen voordoen.

Het initiatief om op het Lake Akan een Alternatieve Elfstedentocht te organiseren, dateert van vier jaar geleden. Ter gelegenheid van het 400 jarig handelsverdrag tussen Nederland en Japan, kwam de Nederlandse ambassade in Tokio op het idee om Japan kennis te laten maken met een typisch Hollands product; een alternatieve elfstedentocht op een meer in Japan. Middels contacten met de Stichting Wintermarathon is men uiteindelijk op het schitterende Lake Akan terechtgekomen. Gerard de Vent was in die periode landbouw attachee op de Nederlandse ambassade en in Japan de grote aanjager van het project. Het komend jaar wil de lokale organisatie initiatieven ontwikkelen om het evenement internationaal meer status te geven.

Er zullen zaterdagmorgen ruim 500 wedstrijd en toerschaatsers aan de start verschijnen. Daarbij zijn de twee Nederlandse wedstrijdrijders Tom Versteeg uit Soest en Richard Touber uit het Friese Stiens. De Nederlanders zijn favoriet voor de eindzege. Of de Japanse marathonschaatsers veel tegenstand zullen bieden, zal zaterdag pas duidelijk worden. Versteeg en Touber hebben de afgelopen dagen de ijspiste verkend en zijn tevreden over de wijze waarop de Japanse organisatoren de ijspiste, die een lengte heeft van 10 kilometer, hebben geprepareerd. Ieder scheurtje wordt met warm water en gasbranders gedicht. Men wil niets aan het toeval overlaten. Naast de vele honderden Japanse toerschaatsers zijn er ook nog een aantal Nederlanders, die in Japan en Amerika wonen. De in Japan woonachtige Nederlandse deelnemers werken op de ambassade in Tokio en op het consulaat in Osaka.

SWM, 20-02-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl