Essent Nederlandse Kampioenschappen Kunstijs
 Heerenveen - 26 december 2002

Donderdag 26 december - traditioneel op 2e kerstdag - staan weer de Essent Nederlandse Kampioenschappen Kunstijs op het programma. Plaats van handeling is deze keer het Thialf-stadion in Heerenveen. Het programma start om 11.00 uur met de Heren B en de Dames, waarna om 14.00 uur de Heren A de strijd aan mogen binden over 150 rondes. De Veteranen sluiten het programma af. De Heren A-wedstrijd is zoals gewoonlijk ook rechtstreeks bij de NOS te volgen.


2001: winnaar Jan Maarten Heideman
voor Erik Hulzebosch (© foto ANP)

De strijd om de Nederlandse titel is altijd bijzonder. Uitgerust van de Zesdaagse- en natuurijs-week hebben alle rijd(st)ers de ruimte om hun eigen kansen te grijpen, zonder rekening te moeten houden met klassementsperikelen. En wie er in de wedstrijd goed voor komt te staan kan rekenen op ondersteuning van de ploeggenoten. De A-rijders hebben deze keer niets te duchten van kwelgeest Cedric Michaud. De Fransman heeft uiteraard geen startrecht en zal evenals KC Boutiette, Bart Veldkamp en de vaak vergeten buitenlander Allain Vercaimst (Blg) rustig thuis aan het kerstmaal zitten, wat in het geval van Michaud hoofdzakelijk uit spruitjes zal bestaan. Een puur Nederlandse strijd dus met veel kanshebbers. Titelverdediger Jan Maarten Heideman zal gebrand zijn op prolongatie van zijn titel. Henk Angenent heeft al veel tweede plaatsen behaald en zal ondanks zijn langebaan-successen graag een NK-titel aan zijn erelijst toe willen voegen. Rijders als Ruud Borst en Erik Hulzebosch zijn altijd goed op dreef in NK's en kunnen best weer een succesje gebruiken. Miel Rozendaal liet zich op natuurijs weer van voren zien en behaalde nog niet eerder een Nederlandse titel. Maar ook nieuwkomers als Andres Landman en Roel van Hest zijn serieuze kanshebbers. Ard Alderts reed een prima Zesdaagse en ook met hem zal ter dege rekening gehouden moeten worden, evenals met zijn ploeggenoot Youri Lissenberg. De Thyssen-formatie levert als titelkandidaten Jeroen de Vries en Rob van Meggelen, terwijl de Nuon-rijders Bertjan van der Veen en Kurt Wubben ook zeker niet kansloos zijn. Peter Baars en René Ruitenberg wonnen afgelopen weekend nog en zijn dus ook goed in vorm en Peter de Vries zou op zijn thuisbaan nog best eens voor een verrassing kunnen zorgen. Favorieten genoeg en dus volop kans op een mooie en open titelstrijd.

Bij de dames twijfelt titelverdedigster Gretha Smit nog over haar deelname. Ze kampt nog met de naweeën van een rugblessure na een valpartij in Haarlem, maar wil eigenlijk toch haar titel wel verdedigen. Maar zus Jenita Hulzebosch start in ieder geval wel en zal haar honneurs vermoedelijk goed waarnemen. Ze is dan ook titelkandidate nummer 1 en het is aan de rest van het veld om het haar zo moeilijk mogelijk te maken. Rijdsters die hiervoor het meest aanmerking komen zijn Petra Grimbergen, Linda Verdouw en Danielle Bekkering. Lieke Splinter is als de verrassende winnares van de driedaagse ook zeker kanshebster voor een podiumplaats. De dit seizoen opvallende jonge rijdsters Jolanda Langeland, Carien Kleibeuker en Lucy Witteman zouden daarnaast best eens voor een verrassing kunnen gaan zorgen.

© marathonschaatsen.nl, 19-12-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl