32e Jaap Eden Trofee - Amsterdam - 19 oktober 2002

Eerste Essent Cup-marathon in Amsterdam

De kop is er af. Woensdag bleek in Alkmaar dat er van een verschuiving van de krachtsverhoudingen in het peloton nog geen sprake lijkt. Jan-Maarten Heideman (DSB) sprintte vrij eenvoudig naar zijn eerste seizoenszege en waarschijnlijk zullen er meerdere volgen. TVM-er Miel Rozendaal werd tweede en lijkt ook zeker van een reeks topklasseringen, evenals Cedric Michaud (Nefit). Ook de eindspurt van KC Boutiette (TVM) leek op niveau te zijn, want hij won vrij gemakkelijk de sprint om de 11e stek. Maar ook hebben Thyssen-rijders Jeroen de Vries en Rob van Meggelen weer hun visitekaartje afgegeven en zullen zij zeker mee gaan draaien in de bovenste regionen.

Bij de dames hebben de Frisia-dames laten zien dat ze onder leiding van Klasina Seinstra goed de zomer doorgekomen zijn. De uitlooppoging van Petra Grimbergen strandde woensdag weliswaar even voor het einde, maar Linda Verdouw wist de overwinning voor het team veilig te stellen en bovendien werd Lieke Splinter 4e. Met name de nieuwe ploeg van Nicolai-Lourens & Tabak deed verder van zich spreken. Debutante Carien Kleibeuker (ex-langebaan) achterhaalde Jolanda Grimbergen bij haar uitlooppoging, terwijl Jolanda Langeland verrassend naar de 2e plaats sprintte. Sandra de Ronde (Heembouw) deed ook weer voorin mee en werd derde. Frederique Ankoné reed ondanks haar val met veel plezier in het peloton mee en van haar valt zeker nog meer te verwachten. Woensdag ontbraken echter de toprijdsters Jenita Hulzebosch en Gretha Smit en zoals verwacht mag worden zullen zij bij hun deelname zeker weer een stempel op de wedstrijden gaan drukken.

Zaterdag 19 oktober wordt in Amsterdam de eerste marathon om punten voor de Essent Cup verreden en zal blijken of er wellicht toch verrassende ontwikkelingen zullen volgen. Misschien dat rijders van enkele kleinere ploegen van zich kunnen doen spreken. En wat zal het nieuwe sprintklassement betekenen voor het wedstrijdverloop (3 sprints op ronde 25, 50 en 75)? De spanning voor de eerste echte Essent Cup-marathon zal in ieder geval hoger zijn dan afgelopen woensdag.

 Programma:

19.30 uur: Dames (50 ronden)
20.25 uur: Heren A (100 ronden)
21.45 uur: Heren B (75 ronden)

Plaats: kunstijsbaan "Jaap Eden" - Amsterdam


 kalender-verslagen-uitslagen-klassementen

17-10-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl