Marathonrijd(st)ers presenteren zich op 16 oktober

Op woensdag 16 oktober is het weer zover. Zoals gewoonlijk beginnen de marathonrijders- en rijdsters als eerste categorie schaatsers aan hun wedstrijdseizoen, dat tot in maart zal doorlopen. Plaats van handeling is Kunstijsbaan De Meent in Alkmaar. Rode draad is ook dit jaar weer de strijd om de felbegeerde Essent-Cup, waarvoor zaterdag 19 oktober de eerste marathon wordt verreden.

Bij zo'n eerste wedstrijd is altijd weer de vraag hoe iedereen er voor staat. Die vraag speelt niet alleen bij de rijders zelf, maar vooral ook bij hun concurrenten, bij het publiek en bij de sponsors. Sommige ploegen bleven ongewijzigd, maar de meeste zijn anders samengesteld of ondergebracht bij een andere geldschieter. Getraind met andere schema's of een andere trainer, geskeelerd, gefietst, in het buitenland of juist niet: wat zal het rendement zijn? Bereikt Jan-Maarten Heideman bij DSB weer zijn oude vorm, pakt Miel Rozendaal meer overwinningen, of zullen het de buitenlanders (Michaud, Boutiette) zijn die met de eer gaan strijken? Naast deze toppers zijn er natuurlijk nog vele anderen die elke wedstrijd meestrijden om de podiumplaatsen.

Bij de dames wordt het interessant om te zien wat Jenita Hulzebosch (DSB) en Gretha Smit (Nefit) zullen gaan doen. Richten ze zich dit seizoen op het langebaanschaatsen (als ze zich kunnen kwalificeren) of gaan ze toch (ook) weer een hoofdrol spelen in de strijd om de Essent-Cup? In ieder geval zal Petra Grimbergen (Frisia) als houdster van de Essent-Cup er alles aan doen om deze ook dit seizoen weer te bemachtigen. Favorietes dit jaar zijn verder Danielle Bekkering (DSB) en Linda Verdouw (Frisia), die vorig jaar in Zweden de titel op natuurijs voor zich opeiste. En natuurlijk is de vraag wat nieuwelinge Frederique Ankoné (Nefit) in de marathons zal kunnen presteren.

De eerste wedstrijd geeft vooral voor de winnaar een extra motivatie voor de rest van het seizoen. In het verleden volgden er op een overwinning in de openingswedstrijd vaak meerdere zeges in de reeks om de Essent-Cup, met als resultaat een toppositie in het Essent-Cup klassement. Hoe het ook zij, de rijders zullen er woensdag bijna allemaal weer willen staan, of ze nu zwaar gesponsord zijn of zelf de reis naar Alkmaar hebben moeten betalen.

Voorafgaand aan de wedstrijd presenteren rijders en ploegen zich in een besloten bijeenkomst aan pers en genodigden. Hier worden zij op de hoogte gesteld van de doelstellingen van de diverse ploegen en rijders en hoe zij deze dit seizoen denken te bereiken. Maar winnen willen ze natuurlijk allemaal! Dus geniet mee en kom bij de wedstrijden kijken....

Programma:

19.30 uur: Dames (50 ronden)
20.30 uur: Heren A (100 ronden)

Plaats: kunstijsbaan "De Meent" - Alkmaar

10-10-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl