Broers Bas en Gerben van Hest breken been

Begin dit jaar won Bas van Hest nog de alternatieve Elfstedentocht. Nu ligt hij met zijn broer Gerben in een Frans ziekenhuis. Beiden met een gebroken been. "Zoiets verzin je toch niet."

Het weer is prachtig en het uitzicht mooi, maar de marathonschaatsers Bas en Gerben van Hest uit Alpen hadden zich hun vakantie in Frankrijk toch anders voorgesteld. Door een ongelukkige val op een gletsjer delen de broers voorlopig een kamer, niet in het hotel, zoals de bedoeling was, maar in het ziekenhuis. Beiden met een gebroken been.

"Wat je pech noemt", zegt Bas van Hest, eerder dit jaar in het Finse Kuopio nog triomfantelijk winnaar van de alternatieve Elfstedentocht. "Een drama. Zoiets verzin je toch niet." De beide schaatscracks maakten donderdag een wandeling in de bergen bij Briancon. "Gewoon op het gemakje, samen met een paar vrienden. Geen trainingskamp of zo en ook geen hoogtestage. We wilden gewoon even lekker uitblazen en de accu opladen voor een nieuw schaatsseizoen", vertelt Bas van Hest.

De beide broers zijn na hun val meteen naar het ziekenhuis gebracht. Bas van Hest is nog dezelfde dag geopereerd aan het linkerbaan, Gerben ging gisteren onder het mes.

"Bij mij hebben ze een pin aangebracht, bij Gerben hebben ze het been met twee plaatjes weer op de juiste plaats gezet. Hij zit ook al met zijn been in het gips. Bij mij zit er voorlopig alleen verband omheen, omdat het been nog behoorlijk gezwollen is. Ze hebben me inmiddels wel wat pijnstillers gegeven. "

Van Hest is inmiddels bekomen van de schrik, maar het spookt behoorlijk in zijn hoofd. De op het oog zo onschuldige valpartij heeft, met het oog op het nieuwe schaatsseizoen, dan ook nogal wat consequenties. "Kijk, hoe we thuis komen en zo, dat regelt de verzekering allemaal wel. Daar denk ik maar niet over na. Misschien per ambulance, misschien het vliegtuig; we zien wel. Over de verzorging hebben we ook niet te klagen. Volgens de verzekeringsmaatschappij zijn we dan ook in een goed ziekenhuis terecht gekomen. De enige zorg is dus eigenlijk wanneer we weer op topniveau kunnen schaatsen." Bas van Hest gleed tijdens de wandeling op de gletsjer uit en brak daarbij zijn onderbeen. "Mijn linkervoet bleef staan en de rest van het lichaam draaide door. Toen was het krak." Toen zijn broer Gerben hem te hulp wilde schieten, overkwam hem precies hetzelfde. "Als het geen gecompliceerde breuk is, dan staat voor het herstel een week of zes. Dan is alleen de breuk hersteld en begint pas het revalidatieproces. Het duurt wel even, voordat je weer voluit kunt trainen of op wedstrijdniveau bent. Nu blijkt het wel zo te zijn dat een goed getrainde sporter sneller herstelt dan de gemiddelde patiënt. Daar houden we ons maar aan vast. We blijven altijd positief."

Bas van Hest staat onder contract bij de marathonploeg van Nuon, zijn broer Gerben verdedigt de kleuren van Dasia. De ploegleidingen van beide teams zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de tegenslag. "Het is heel vervelend allemaal", verzucht Bas van Hest. "Tja, het is goed weer en het uitzicht is al even mooi. Prachtig hoor, die bergen."

www.gelderlander.nl (Marc Molenaars), 17-08-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl