Gretha Smit niet naar DSB

Gretha Smit gaat niet naar de schaatsploeg van DSB. Dat werd vrijdag duidelijk, na een gesprek tussen de schaatster en Toon Gerbrands. De directeur sportzaken van de formatie praat wel verder met Jenita Smit, de zus van de tijdens de Olympische Winterspelen succesvolle Gretha. Verdere onderhandelingen hebben maandag plaats.

Gretha had als voorwaarde gesteld dat ze bij DSB zou worden gecoacht door Ingrid Paul. Voor de ploeg was dat onbespreekbaar. Gerbrands: "Paul heeft te kennen gegeven de baan met haar opleiding tot sportarts te willen combineren. Voor ons was dat uitgesloten. Daardoor ontstond een nieuwe situatie." Die nieuwe situatie werd vrijdag besproken. Gerbrands: "Met Gretha kwamen we er niet uit. Jenita is nog wel geïntereseerd. Van beide kanten beraden we ons over de huidige stand van zaken. Dan praten we verder."

Gretha Smit, de laatste jaren evenals Jenita succesvol op de marathon, was de afgelopen winter in Salt Lake City actief onder leiding van Ingrid Paul. Ze won daar op de vijf kilometer de zilveren medaille. Namens Gretha Smit beaamt Miel Rozendaal, partner van de sportster, de lezing van Gerbrands. "Tegenover het contract stond bovendien een redelijk goed bedrag. Ze had echter niet het gevoel dat alles was geprobeerd om Ingrid Paul binnen te halen. Dat gaf de doorslag. Het gevoel was niet goed genoeg."

Volgens Rozendaal was een tussenoplossing mogelijk. "Paul is nog een jaar bezig met de studie. In aanloop naar Turijn praten we over een periode van vier jaar. De laatste twee, drie jaar was ze wel fulltime beschikbaar. Gretha is nog revaliderende van een blessure, Jenita heeft net een kind. De beide rijdsters zijn voorlopig ook niet dag en nacht met schaatsen bezig."

Voorlopig wacht Gretha Smit, wier revalidatie van een zware knieblessure voorspoeding verloopt, af. Rozendaal: "We zitten in de wachtkamer. Ieder bedrijf dat zich meldt, is welkom. Bovendien zoeken we een zaakwaarnemer. Bij een nieuwe optie zullen we ook de mogelijkheid van een samenwerking met Ingrid Paul hoog op de lijst zetten. Voor deze functie zouden we in elk geval op dit moment zo geen ander persoon weten." bespreken." 

©ANP, 26-04-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl