Erben Wennemars wint marathon

Erben Wennemars heeft vandaag tijdens de afsluitende seizoenswedstrijd in Deventer een marathon over 60 ronden gewonnen. In deze zeer boeiende wedstrijd, waarbij de langebaanjongens het opnamen tegen de marathonners, bleek Erben uiteindelijk de snelste. Nadat Jan van Oosterom, Harry Kuipers, Rutger ter Laak, Erben Wennemars, Helmuth van den Brink en enkele andere rijders een ronde voorsprong hadden genomen, trachtte Jan van Oosterom Erben te slopen door een spervuur aan demarrages. Steeds kreeg Jan echter Helmuth, Harry en Erben mee. Op een gegeven moment gaven Harry en Helmuth niet thuis en was Jan samen met Erben op pad. Ook nu probeerde Jan Erben moe te maken, wat een ogenblik leek te lukken, maar Erben kon toch bijblijven.
Met nog 10 ronden op het bord ging de wedstrijd op slot. Na het luiden van de bel voor de kopgroep ging Erben er met grote klappen vandoor en won de wedstrijd. De sprint om de tweede plaats werd nipt gewonnen door Helmuth van den Brink, voor Jan van Oosterom. Erben's broer Dennis had ondertussen de sprint van het peloton gewonnen. Aan deze marathon deed ook Mark Tuitert 25 ronden mee. Mark is na zijn ziekte een week geleden weer begonnen met trainen.

Eerder op de dag reed Erben op de 1500 meter een nieuw baanrecord van 1.49.17. Deze tijd is sneller dan de tijd van de beste Nederlander op het WK in Heerenveen. Ook is deze tijd sneller dan het WR buitenijs in Inzell. Alleen is de vraag of De Scheg met zijn open kap tot de echte buitenbanen gerekend kan worden.

Harm van den Belt, 16-03-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl