Marathonrijders bereid te breken met KNSB

De marathonschaatsers zijn bereid desnoods te breken met de KNSB als de schaatsbond verdere vernieuwingen en professionalisering dwarsboomt. Een overweldigende meerderheid van de A-rijders is woest dat het marathonschaatsen veel publiciteit, geld en sponsors aantrekt, maar dat de rijders daarvan niet hun eerlijke deel krijgen.

Het oprichten van een wilde bond is niet het doel van de marathonrijders, maar is als drukmiddel zeker gerechtvaardigd, zegt Elfstedenwinnaar Henk Angenent, die dinsdagavond werd gekozen tot voorzitter van de rijdersraad. ,,Een breuk met de KNSB is het laatste dat we willen, maar feitelijk hebben we de bond ook niet echt nodig. We redeneren vanuit kracht en onze boodschap is duidelijk: er moet snel iets gebeuren, anders lossen we het zelf op'', aldus de rijder uit de TVM-formatie.

Het steekt de marathonschaatsers dat hun populaire circuit onvoldoende aandacht krijgt van de KNSB om tot verdere wasdom te komen. Ook bestaat onvrede over de ondoorzichtigheid van de geldstromen binnen de KNSB. ,,Essent stopt veel geld in de KNSB Cup, maar wij hebben het idee dat een flink deel daarvan wordt gebruikt om de gaten elders te dichten, zoals bij het langebaanschaatsen. Het mag niet zo zijn dat de marathonsectie de financiële moeilijkheden van de schaatsbond moet oplossen.''

Bovendien verwijten zij het sectiebestuur marathonschaatsen onprofessioneel om te gaan met de rijdersbelangen. Als voorbeeld daarvoor noemt Angenent de organisatie van het Nederlands kampioenschap op natuurijs in Zweden. De organisatoren hadden daar volgens de voormalige spruitjeskweker niet eens voor een behoorlijke baanpreparatie gezorgd. Ook de kosten voor met name de minder goed gesponsorde rijders zouden de spuigaten zijn uitgelopen.

De revolte tegen het sectiebestuur marathonschaatsen dinsdagavond sorteerde gistermiddag al meteen effect: het algemeen bestuur van de KNSB wil vrijdagmiddag om de tafel met de rijdersraad. Behalve Angenent zijn ook Erik Hulzebosch (Nefit), René Ruitenberg (Frisia), Bert-Jan van der Veen (Nuon), Ard Alders (Bional) en Ubbo Kupers (namens de kleinere sponsorploegen) gekozen in die rijdersraad. Zij hebben de unanieme steun van de 50 A-rijders, die in het bondsbureau van de KNSB in Amersfoort het vertrouwen opzegden in het sectiebestuur marathonschaatsen.

Voorzitter Peter Leegwater van dat sectiebestuur reageert verbaasd op het opzeggen van het vertrouwen. ,,Dat kunnen de marathonschaatsers helemaal niet, want wij zijn benoemd door de gewesten. Bovendien heeft mij tot dinsdagavond geen enkele klacht bereikt. Dit lijkt wel op een machtsspelletje.'' Leegwater zegt verder dat alle marathonrijders jaren geleden belangengroepen hebben gevormd, behalve de A-rijders. ,,Zij hebben dat nooit gewild en nu ineens stellen zij eisen. Mij ontgaat de logica.'' Hij zegt zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat ook de sponsors invloed hebben gehad op de motie van wantrouwen jegens zijn sectiebestuur.

Leegwater: ,,Ik hoor immers dat ook zij op de vergadering aanwezig waren.'' De vereniging van sponsorploegen (VMS) distantieert zich bij monde van woordvoerder Jaap Stalenburg van die uitlatingen. ,,Dat is zeer denigrerend in de richting van 50 volwassen A-rijders. Alsof die alleen maar doen wat de sponsor zegt.'' Stalenburg zegt begrip te hebben voor de marathonschaatsers, maar het jammer te vinden dat het werk van een speciale werkgroep daardoor wordt gefrustreerd. Deze werkgroep, bestaande uit sponsors, voorzitter Leegwater, ploegleiders en A-rijder Ard Alders, legt juist de laatste hand aan voorstellen om te komen tot een verbeteringen in het marathoncircuit. Stalenburg: ,,Die gesprekken lopen op zichzelf goed. Het is voor iedereen van het grootste belang dat het draagvlak onder de A-rijders wordt behouden.

AD (Gerard den Elt), 07-03-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl