Smitjes gaan over op langebaan

De marathonschaatsters kijken misschien blij bij het horen van het nieuws. De zusjes Smit zullen volgend jaar wel meer bij het langebaanschaatsen te zien zijn. Met de zilveren plak van Gretha Smit op de olympische vijf kilometer heeft de familie uit Rouveen de smaak te pakken gekregen. Mogelijkheden genoeg, menen ze allebei. Met een eigen ploeg of misschien door aan te sluiten bij een bestaande formatie.

Het zilver van Gretha is bij toeval tot stand gekomen. In november reed ze even een vijf kilometer in Groningen. De tijd was zo redelijk dat haar verzoek voor een plaats op het olympisch kwalificatietoernooi door de schaatsbond positief werd beantwoord. Het gevolg is bekend: het voormalige bloemenmeisje debuteerde met een medaille in Salt Lake City op de Winterspelen.

Achter de schermen werd al rekening gehouden met een leuk succesje, al bleef iedereen terughoudend over haar echte mogelijkheden op de lange afstanden. "Het begon als een grap. Maar ik wil volgend seizoen wel wat meer op de langebaan gaan schaatsen", zei de marathonschaatsster, die dit seizoen tot haar olympische uitstapje de strijd bij de vrouwen om de KNSB-beker dicteerde.

Voor Gretha en zus Jenita, die haar vier weken in Calgary en Salt Lake City begeleidde, staat plezier volgend seizoen voorop. "Het moet een leuk ploegie zijn", keek Gretha alvast vooruit. De samenwerking met Ingrid Paul, aan wie ze werd toegevoegd na haar geslaagde olympisch kwalificatietoernooi, is zowel Gretha als Jenita goed bevallen. En Paul heeft, omdat de schaatsbond de kernploegen na dit seizoen opdoekt, nog geen nieuw contract.

"Ik heb heel erg fijn met haar gewerkt", zei de nuchtere medaillewinnares. "We zitten op dezelfde golflengte." Paul zou dus een kandidaat kunnen zijn bij het invullen van een vacature binnen een mogelijke eigen ploeg. "We hebben er nog niet echt over nagedacht", hield Jenita Smit zich zaterdag een beetje op de vlakte. De guitige ogen spraken echter boekdelen. De zusjes Smit zijn hot en zanger en schaatser Erik Hulzebosch, getrouwd met Jenita, heeft overal zijn contacten. "Dat kan wel iets moois opleveren."

Gretha heeft nog een contract voor een jaar bij de marathonploeg van Nefit. Volgens de Rouveense geen probleem. "Ze hebben een topjaar gehad, vinden dit allemaal prachtig", aldus Gretha. "Ik denk dat er wel bedrijven zijn die interesse hebben in een ploeg met Gretha en mij", zei de zus.

Het belangrijkste blijft echter plezier. Daarnaast is Jenita net moeder. En dat schept ook verplichtingen. Vier weken van huis is dan geen pretje. "Dat komt in het schaatsen alleen maar voor rond de Olympische Spelen en ik moet zeggen het is me tot nog toe meegevallen. Ik ben nu een maand van huis, heb lekker met Gretha kunnen trainen. Ik heb veel plezier gehad", meende Jenita.

En wat bleek in die periode; de hoge snelheid op de banen van Calgary en Salt Lake City leverde geen problemen op. "Ik kon aardig meekomen." In de ogen van zilveren zus Gretha had Jenita ook zo op de Spelen kunnen deelnemen. "Ze is momenteel beter in vorm dan ik." Dat belooft wat voor de toekomst."

ŠANP, 24-02-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl