Zilver voor Gretha Smit op 5 km OS

Gretha Smit week zaterdag af van haar normale gedrag. De marathonschaatsster uit Rouveen doet graag gewoon. Maar op het wonderijs van de Utah Olympic Oval haalde Smit tijdens de olympische 5 kilometer een wel heel vreemde toer uit: ze verbeterde het wereldrecord van de Duitse Gunda Niemann, die langs de baan toekeek.

Als eerste schaatsster in de historie dook Smit onder de grens van 6 minuten en 50 seconden: 6.49,22. Het bleek goed voor zilver. De Duitse Claudia Pechstein was de enige deelneemster die aan de tijd van de Nederlandse kon komen. Ze reed er ruim onder: 6.46,91.

Hoewel de aanwijzingen dat Smit goed zou rijden er tijdens de trainingen al waren, rekende niemand op zo'n surprise. Ook Smit zelf niet. Zo goed hadden haar benen 's ochtends immers niet aangevoeld. "Bij het ontbijt voelde het niet bijzonder, bij de warmingup ook niet. Pas bij het inrijden voor de race voelde ik dat ik goede benen had", legde de 26-jarige uit.

Aangezien ze in de eerste rit startte, moest Smit vervolgens twee uur toekijken. "Wel spannend", vond ze toen ze in de dweilpauze even de Oval verliet. Samen met zus Jenita en zwager Erik Hulzebosch sprak ze even met haar fans. Ze probeerde het optimisme te temperen. "Alle goeien moeten nog komen. Ik weet het niet, al was het wel een goede race."

Hoe goed haar rit was, bleek toen de 'goeien' het ijs betraden. Pechstein was de enige die haar race zo vlak kon houden, dat ze in de slotronden haar achterstand op Smit goedmaakte. Volgens haar coach Ingrid Paul was Smit te hard vertrokken. "Dat was het enige foutje. Jammer, want daardoor verloor ze op het laatst te veel."

Smit zelf dacht niet dat het anders had gekund: "Ik kon echt niet harder hoor!" Maar Paul vermoedde dat een slim tactisch strijdplan van Pechstein en Friesinger de Duitsen voorbij Smit konden brengen. In het geval van Pechstein kwam dat vermoeden uit. Zij schaatste consequent rondjes 32, terwijl Smit tot 3400 meter louter 31'ers op de klokken had gebracht. Dat moest ze bekopen in de laatste 800 meter, toen ze twee 33'ers en een 34'er reed.

Hoe dan ook is de droom van Smit uitgekomen. Na haar 3 kilometer, waarop ze met een persoonlijk record elfde werd, waren de verwachtingen wat gedaald. Ze had niets te verliezen, dat was volgens Paul de kracht van Smit zaterdag. Zelf bleef de altijd nuchtere schaatsster op het middenterrein kijken wat de concurrentie deed. Ze zag in de slotrit dat ook Anni Friesinger niet meer aan haar tijd kwam, maar uitbundig juichen deed ze niet. Ze stak een handje op naar het publiek, dat vond ze genoeg. Doe maar gewoon.

Gretha Smit heeft zich bij het sectiebestuur langebaan van de KNSB inmiddels opgegeven als deelneemster aan het Nederlands kampioenschap allround volgende week in Alkmaar. Ze moet daarvoor nog wel toestemming krijgen van het sectiebestuur. Volgens topsportcoördinator Ab Krook van de schaatsbond is daarvoor een 'toegevoegde' startplaats nodig. Hoogstwaarschijnlijk zal het sectiebestuur besluiten Smit toe te laten. "Het is een mooie kans om zo'n kanjer aan de start te krijgen", aldus Krook. Smit pakte eerder dit seizoen een langebaanloopbaan op, met als doel Salt Lake City te halen. De marathonrijdster van origine kan zich via het NK allround proberen te plaatsen voor het WK in Heerenveen, halverwege maart.

Uitslag 5 km OS:1. Pechstein (Dui) 6.46,91 (WR), 2. Smit (Ned) 6.49,22 (NR), 3. Hughes (Can) 6.53,53, 4. Klassen (Can) 6.55,89, 5. Barisjeva (Rus) 6.56,97, 6. Friesinger (Dui) 6.58,39, 7. De Jong (Ned) 7.01,17, 8. Tabata (Jap) 7.06,32, 9. Raney (VSt) 7.06,89, 10. Groves (Can) 7.07,16, 11. Jaksjina (Rus) 7.08,42, 12. Anschütz (Dui) 7.10,17, 13. Vis (Ned) 7.19,08, 14. Driscoll (VSt) 7.35,23. Niet gefinisht: Prokasjeva (Kaz), Nemoto (Jap).

©ANP, 23-02-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl