Ploegleider Niesten weg bij Frisia

Ploegleider Jos Niesten legt na dit seizoen zijn functie neer bij het Frisia-schaatsmarathonteam. De oud-marathoncrack uit Heemskerk was drie jaar bij de financieringsmaatschappij in dienst. Volgens Niesten is er een onwerkbare situatie bij Frisia ontstaan. "Alle beslissingen worden steeds buiten mij om genomen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat Jan Maarten Heideman een contract bij ons heeft getekend."

De crisis binnen het schaatsteam van sponsor Dirk Scheringa is volgens Niesten ontstaan door manager Henk Heetebrij. "Die man is aangesteld om goede faciliteiten rond de ploeg te creëren. Dat is hem nooit gelukt. Ons team zette de beste prestaties neer wanneer Heetebrij er niet bij was." In afwezigheid van Heetebrij veroverde kopman Rene Ruitenberg begin februari de open Nederlandse marathontitel in Zweden. "Ik had toen een telefoontje van hem verwacht, maar Heetebrij deed wat hij altijd doet: niets." Desondanks wist Heetebrij in het geheim wel Jan Maarten Heideman aan te trekken.

De tweevoudig KNSB-cupwinnaar zat in een lastig pakket. Zijn sponsor Wehkamp stopt na dit seizoen en Heideman probeerde met zijn ploegmaten een andere geldschieter te vinden. Toen dat niet lukte, trok Heideman zijn eigen lijn. Hij ging met Frisia in zee. Volgens Niesten maken ook de Wehkamp-rijders Ruud Borst en Henri Ruitenberg de overstap naar Frisia. "Daar ben ik honderd procent zeker van." De bevestiging van Heetebrij kreeg hij niet. "Ik heb hem in Salt Lake City gebeld. Samen met PR-man Hans van Goor ontkende hij het aantrekken van de Wehkamp-rijders in alle toonaarden. Grote leugenaars zijn het, want de nieuwkomers hebben al te kennen gegeven dat ze mij als ploegleider willen. Ik laat niet met me piepelen. Ik stop ermee."

©ANP, 23-02-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl