Finale Sita Cup - Den Haag - 18 februari 2002

Gewest Zuid-Holland

Eerste plaats voor Margreet Merbis bij regionale SITA-cup

De zevende en daarmee ook de finalewedstrijd om de SITA-marathoncup is maandagavond 18 februari verreden op De Uithof in Den Haag. Op deze finale-avond kwamen naast de senioren ook de junioren in actie. Margreet Merbis won bij de dames het eindklassement.

Bij de dames lag het tempo zeer hoog, waardoor er van de 26 gestarte dames er uiteindelijk 7 overbleven, die voor het podium streden. Deze zeven dames, waaronder Margreet Merbis van de IJsvereniging Zoetermeer, hadden in de loop van de wedstrijd een ronde voorsprong genomen. Het kwam dus aan op een eindsprint, waarin Margreet als vijfde eindigde. Zij behaalde daarmee genoeg punten om de eerste plaats in het eindklassement van de SITA-cup veilig te stellen. De dagwinst ging naar Marieke van Hoek, door deze overwinning ging zij Ilse Verkade in het klassement voorbij en kwam zo op de derde plek.

Bij de Heren A kwamen er 15 rijders aan de start. Ondanks dit lage aantal rijders konden de vele toeschouwers genieten van een mooie wedstrijd. Martijn Storm had nog kansen om de eerste plek in het klassement over te nemen van Perry de Vreede maar moest halverwege de koers uitstappen. 10 ronden voor het eind demarreerde Bert van Buren uit het peloton en pakte een halve ronde voorsprong. Deze voorsprong gaf hij niet meer uit handen en pakte zo zijn tweede overwinning bij de heren A. Remco de Mik, die vijfde stond in het tussenklassement had nog goede hoop om tweede te worden. Na een tiental ronden met diverse uitlooppogingen kwam hij helaas ongelukkig ten val en moest daardoor teleurgesteld de wedstrijd staken. In het eindklassement eindigde hij op de zesde plaats.

De winst in het eindklassemt bij de Heren B stond vooraf al vast, Gerard Nijgh was dit seizoen veruit de beste. Deze wedstrijd werd hij tweede achter Thijs Smit. Thijs Smit demarreerde samen met Jan van der Knaap vijf ronden voor het eind, Jan van der Knaap moest 1 ronde voor het eind afhaken en Thijs Smit behielt zijn voorsprong op het aanstormende peloton.

Op de eerste plek bij de veteranen konden nog twee man aanspraak maken, Paul Rutten en Johan van Leeuwen. Paul Rutten had een redelijke voorsprong in het klassement maar omdat de slechtste van de zeven wedstrijd niet meetelt stonden de heren dicht bij elkaar. Johan van Leeuwen pakte meteen in het begin van de wedstrijd in z'n eentje een ronde voorsprong. De rest van de wedstrijd verliep mat en Johan van Leeuwen kon makkelijk de winst pakken. De ronde voorsprong leverde hem nog eens vijf extra punten op. Met deze extra punten nam hij de leiding in het klassement over van Paul Rutten die in de wedstrijd de sprint van het peloton won.

Eindklassementen: Dames - Heren A - Heren B - Veteranen

IJsvereniging Zoetermeer (Peter van der Wart), 22-02-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl