Frisia aast op Jan Maarten Heideman

De marathonploeg van Frisia wil voor komend seizoen Jan Maarten Heideman vastleggen. De besprekingen met de drievoudig cupwinnaar zouden bijna zijn afgerond. Ploegleider Jos Niesten is boos over de gang van zaken rond de besprekingen. Hij liet gisteravond weten meteen na dit seizoen te stoppen.

Heideman komt nu nog uit voor de Wehkamp-ploeg. Die sponsor gaf echter al eerder te kennen na dit seizoen te stoppen. De vier rijders - naast Heideman ook Ruud Borst, Haico Bouma en Jan van Oosterom - hebben lange tijd geprobeerd gezamenlijk elders onderdak te vinden. Het ziet er nu naar uit dat dat niet gelukt is. Heideman zou bij de overstap naar Frisia wel ploeggenoot Borst en coach Jan-Wiebe Last kunnen meenemen.

De schaatser uit Oldebroek wilde gisteravond de overgang naar de formatie van geldschieter Dirk Scheringa niet bevestigen. 'Ik ben de enige die bij de gesprekken is geweest en ik ben dus ook de enige die de transfer naar een andere ploeg kan bevestigen. Op dit moment wil ik alleen zeggen dat we bezig zijn. Ik noem geen namen', aldus Heideman.

Frisia-manager Henk Heetebrij, momenteel in Salt Lake City waar ook een gesprek is gevoerd met de Amerikaan Derek Parra, ontkende het mogelijke aantrekken van de Wehkamp-rijders in alle toonaarden. 'Er is niets van waar.' Maar Jos Niesten weet wel beter. De ploegleider van Frisia weet ook wat er speelt. Alleen niet officieel, en dat steekt de Heemskerker. 'Ik heb de verhalen gehoord, heb er ook over gebeld naar de Verenigde Staten, en krijg te horen dat er niets gaande is. Dat geloof ik dus niet. Ik heb het gevoel dat er achter mijn rug allerlei dingen spelen waarbij ik betrokken zou moeten zijn, maar waar ik buiten word gehouden. Contractueel is vastgelegd dat ik verantwoordelijk ben voor de samenstelling van de ploeg. Zelf ga ik er vanuit dat dat nog steeds zo is, maar mijn gevoel zegt iets anders.'

Niesten staat nog langs de kant bij de cupfinale zaterdag in Eindhoven en tijdens de alternatieve Elfstedentocht begin maart in het Finse Kuopio. Daarna houdt hij het voor gezien. 'Want ik ben er helemaal klaar mee. Al een tijdje trouwens. Dit is voor mij geen noodzaak, ik vind het gewoon leuk om te doen. Maar dan moet er wel vertrouwen zijn, en ik heb niet het gevoel dat dat er is bij de managers.'

GPD, 18-02-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl