Essent Open Nederlands Kampioenschap - Mora, Zweden - 9 februari 2002

Uitslagen: Heren - Dames - Veteranen

Ren Ruitenberg en Linda Verdouw Nederlands Kampioenen op Natuurijs

Onder winterse omstandigheden en op een goede ijsvloer is Ren Ruitenberg vanmorgen de nieuwe Nederlandse Kampioen op natuurijs geworden. De voortdurende sneeuwval maakte dat de wedstrijd ontaardde in een slijtageslag. Het peloton verbrokkelde al snel in vele groepjes en van de bijna 100 gestarte rijders reed slechts ongeveer een kwart de 100 km helemaal uit.
Halverwege de wedstrijd ontstond de beslissende kopgroep van 11 man: Jan Eise Kromkamp, Arnold Gaasenbeek, Ren Ruitenberg,  Peter de Vries, Cedric Michaud, Jeroen de Vries, Bertjan van der Veen, Jan-Maarten Heideman, Henri Ruitenberg, Hans van de Wetering en B-rijder Arno Schrama. Heideman moest na een valpartij afhaken, zodat de uiteindelijke winnaar  uit de groep van 10 moest komen. Ondanks enkele valpartijen en demarrages bleef de groep tot de laatste ronde van 4 km bij elkaar. De verwachte sprint om de titel werd echter voorkomen door Ren Ruitenberg. Een kilometer voor het einde sprong hij weg uit de groep en soleerde vervolgens naar de finish. Hans van de Wetering won de sprint van de achtervolgers, voor Cedric Michaud. Het was na lange tijd weer de eerste grote prijs voor Ruitenberg.


 De kopgroep bij het ingaan van de laatste ronde


Het erepodium (vlnr):
vd Wetering (2), Ruitenberg (1), Michaud(3)

Nederlandse marathontitel voor Linda Verdouw


Bij de vrouwen deed Linda Verdouw een geslaagde machtsgreep. De Frisia-rijdster bleef tot het eind van de 60 km lange koers samen met Sandra de Ronde op kop van de wedstrijd. In de laatste kilometer demarreerde ze ook bij haar vandaan en greep voor het eerst in haar carriere de nederlandse titel. De Ronde werd tweede en de sprint van de twee achtervolgsters werd gewonnen door Danielle Bekkering die hiermee evenals gisteren op het podium kwam. Petra Grimbergen legde beslag op de vierde plaats. Ook de dameswedstrijd was zwaar doordat de sneeuw inmiddels was overgegaan in regen en het ijs weer nat en zachter was geworden

Verdouw en De Ronde rijden ver voor de rest uit

 

 

 


Het eredodium bij de dames, vlnr:
Sandra de Ronde (2), Linda  Verdouw (1) en Danielle Bekkering (3).


Carl Draaijer werd kampioen bij de veteranen. Het zilver ging naar Tjamme Hoeksma en het brons naar Jan Welles.

09-02-02
Meer informatie en programma

www.MARATHONSCHAATSEN.nl